ukenru
korumpovana-sudivska-sistema-stavit-pid-zagrozu-otrimannya-transhu-mvf-ekspert

Корумпована судова система ставить під загрозу отримання траншу МВФ - експерт

 • 12143 переглядiв

КИЇВ. 23 вересня. УНН. За словами міністра фінансів Сергія Марченка, Україна продовжує перемовини із західними партнерами щодо отримання траншу МВФ. А прем'єр Денис Шмигаль, своєю чергою, пропонує розпочати консультації з Фондом у режимі онлайн. Однак експерти скептичні у своїх оцінках з приводу вірогідності все ж отримати Україною гроші від МВФ до кінця поточного року. І головну причину вбачають у корумпованості українських судів, наводячи в якості прикладу так звану справу "Суркісів-Привату". Про це у коментарі УНН розповів експерт ГО "Бюро аналізу політики" Віктор Бобиренко.

"МВФ нам грошей не дасть, якщо ми не закриємо кілька питань, одне із них – справа "Привату-Суркісів". Виходить так, що судова система України грає проти України. Тобто вона наша - українська, а грає проти нас. І гарантовано, якщо ця проблема не буде вирішена, - а саме невідворотністю того, що Суркіси чи інші пов’язані особи з "Приватом", який було пограбовано та фактично доведено до банкрутства, і державі довелося націоналізувати банк, щоб врятувати банківську систему – в такій ситуації МВФ коштів нам не дасть. І 1,5 млрд, які мали нам зайти ще у вересні – ніхто і у грудні нам їх не дасть. Це все передвиборчі лозунги", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не було доведено, що гроші офшорів Суркісів дійсно належать позивачам - Мін'юст.

Експерт нагадав про існування звіту американської компанії Kroll, який ставить під сумнів взагалі законність походження коштів на "приватівських" рахунках офшорних компаній Суркісів.

"Звіт Kroll є. І його суд мав взяти як доказову базу. Чому цього не робиться? Бо судова система у нас корумпована, і куплений суд і нечесний – саме він ставить під сумнів отримання траншу МВФ", - резюмував Бобиренко.

Нагадаємо, у переліку пересторог МВФ щодо виділення Україні наступного траншу є питання незалежності НБУ та антикорупційних органів, а також сама справа "Суркісів - Привату".

Економісти погоджуються, що саме вона стала наріжним каменем перемовин, бо міжнародні партнери "ніколи не погодяться на фінансування українських олігархів".

Українські Національні Новини

Політика