“Найбільшим споживачем пальмової олії є кондитерська галузь, адже печиво, цукерки, торти і тістечка з вафлями містять багато жиру. У цю продукцію вже давно ніхто не додає вершкове масло через його високу ціну. Звичайний маргарин в магазині приблизно в три рази дешевший вершкового масла. Щоб хоч якось утримати вартість продукції і остаточно не втратити споживача, виробники кондитерської продукції використовують пальмову олію або маргарин (ці дві категорії жирів є прямими конкурентами). Вони ніколи не зможуть перейти на використання вершкового масла через зубожіння населення, яке і так купує тепер не так багато солодощів”, — пояснила експерт.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські виробники приховують використання пальмової олії в продуктах харчування
При цьому дуже далеке від зубожіння населення Західної Європи не проти використання пальмової олії в деякій продукції, підкреслила Кільдій.
“Є багато критики щодо пальмової олії, але чомусь в усьому світі вона не заборонена і її однозначна безсумнівна шкода теж не є визнаним фактом. Навіть ВООЗ не закликає весь світ терміново відмовитися від пальмової олії. При цьому в світі визнана шкода транс-жирів для організму, велика кількість яких міститься якраз в маргаринах і кулінарних жирах”, — зазначила експерт.
Відзначимо, що в ВООЗ днями повідомили про розробку плану із виключення трансжирів з продуктів харчування.
В українському парламенті, тим часом, в першому читанні проголосували законопроект, що забороняє використання пальмової олії в продуктах харчування.
За словами депутата Сергія Тригубенка, це може спровокувати подорожчання кінцевих товарів, проте, за його словами, це логічно, тому що “пальмою” замінюють сьогодні натуральні тваринні жири, чого категорично не можна допускати.
“Щодо законопроекту про заборону — попри всі його недоліки, думаю, він гідний уваги. Згодом ми завжди зможемо внести правки і доопрацювати цю ініціативу, але робити перший крок все ж треба”, — вважає політик.