“Ми розуміємо, що люди всі відрізняються не лише за своїм зовнішнім виглядом та статтю, але й за станом здоров’я і віком. І, відповідно, у нас дуже різні потреби організму у харчуванні, в поживних речовинах. Тому те, що потрібно, наприклад, молодому хлопцю, який активно займається спортом і багато працює - зовсім може не підійти жінці 70 років, або дитині, яка росте. Тому все це дуже індивідуально. Взагалі-то, ідеально було б, якби людина отримувала всі поживні речовини із їжі”, - сказала Оксана Скиталінська.
Вона зазначила, що потреби людини в поживних речовинах складаються із макронутрієнтів - до них відносяться білки, вуглеводи і жири; мікронутрієнтів - до яких належать вітаміни, мінерали; та фітонутрієнтів.
“Вітаміни і мінерали - це сполуки, які необхідні в дуже маленьких кількостях. Вони є каталізаторами хімічних реакцій в організмі. Наприклад, селен та йод необхідні для роботи щитоподібної залози, цинк — для синтезу імунних клітин, синтезу гормону інсуліну, залізо - для кровотворення, кальцій - для кісток, вітамін D для нервової системи та роботи гормонів. Хоча це лише узагальнено, бо, зокрема, цинк бере участь в понад 300 біохімічних реакціях”, - додала Оксана Скиталінська.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дієтолог назвав ТОП-5 продуктів для покращення імунітету
“Не менш важлива роль фітонутрієнтів - кольорових пігментів рослин. Вони є в ягодах, фруктах, овочах, листочках, пелюстках і так далі. Фітонутрієнти надають їм забарвлення і є своєрідною імунною системою рослин. На організм людини вони мають також дуже сильну регуляторну дію: протизапальні, противірусні, антимікробні, протиракові, антимутагенні та інші властивості. Саме тому дієтологи радять, щоб наше харчування було різноманітним та різнокольровим. Є таке українське прислів’я - як не з'їм, то понадкушую, яке чітко відображає суть здорового харчування”, - розповіла Оксана Скиталінська.
Вона додала, що в раціоні мають бути білкові продукти: яйця, риба, нежирне м’ясо, бобові, гриби, кисломолочні і так далі. І чим різноманітніший раціон - тим більше людина отримує поживних речовин із продуктів. Але є стани, коли потреба у вітамінах збільшується, інколи — у десятки разів. Це активні заняття спортом, стрес, різкі зміни клімату, перенесені захворювання, емоційні та нервові навантаження, тривале перебування в приміщенні, запальні процеси в системі органів травлення та у старших людей.
За її словами, на засвоєння вітамінів та мінералів також впливає вживання їжі, багатої швидкозасвоюваними вуглеводами — піци, напівфабрикатів, солодощів. Так, від солодощів погіршується засвоєння вітаміну В6, який бере участь в роботі нервової системи та у вуглеводному обміні.
“Тому є стани, коли додатковий прийом полівітамінів дуже важливий, незалежно від сезону. Профілактично полівітаміни можна вживати, особливо в осінньо-зимовий та весняний період. Це мають бути відомі бренди, які випускають продукцію згідно стандартів GMP (Good Manufacturing Practice), які гарантують високу якість та безпеку”, - додала Оксана Скиталінська.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дієтолог розповіла про особливий режим їжі для гарної фігури і здоров'я
Дієтолог зазначила, що вітаміни не повинні мати лікувального дозування, і краще отримати консультацію лікаря.
“Враховуючи високий рівень стресів, напружений та, водночас, малорухливий спосіб життя, а також наявність тих чи інших хронічних захворювань, людям віком 40 років, бажано б курсами пропивати полівітаміни. Наприклад, вітамін D приймати, починаючи з жовтня по травень, в середньому 600-800 МО (міжнародних одиниць). А от з великими дозами спішити не варто: їх може призначати лікар лише після відповідного аналізу крові на вміст вітаміну”, - пояснила Оксана Скиталінська.
За її словами, якщо людина молода, здорова та повноцінно харчується - то вона має засвоїти всі вітаміни з їжею.
“Якщо людина повноцінно харчується, то в принципі, в неї не має бути дефіциту ніяких вітамінів. Але можуть бути дефіцитні два вітаміни - це вітаміни С і D.
Вітамін С — водорозчинний, організм його не синтезує, однак постійно використовує. Тому поступлення продуктів, багатих вітаміном С, має відбуватися протягом дня. Наприклад, настій шипшини, чи ягоди, а також , червоний перець, петрушку - це все джерела вітаміну С. Він може бути дефіцитним, особливо в зимово-осінньо-весняний період. Вітамін D є жиророзчинним і має здатність депонуватися в печінці”, - додала Оксана Скиталінська.
Вона зазначила, що засвоєнню вітамінів з їжі сприяє активний спосіб життя, регулярне перебування на свіжому повітрі, відмова від шкідливих звичок та повноцінний сон протягом 7-8 годин.
Також, за її словами, недавно було дослідження по Омега-3, яке показало, що воно не таке ефективне, як це вважалось. Однак, Омега-3 має багато цінних властивостей, складається з двох кислот, які зменшують рівень запалення в організмі, що особливо важливо старшому віці, розріджують кров, запобігають утворенню тромбів, покращують роботу судин, нервової системи, нейромедіаторів та мозку.
“Тому моя думка така, що їх потрібно вживати, просто мінімальну дозу. Але дуже багато людей роблять велику помилку - вони роблять перекоси в вітамінах. Якщо навіть Омега-3 пити в великих дозах - то це теж не є добре, тому що воно занадто розрідить кров. Все має бути в міру. Я за те, щоб вживати хоча б курсами полівітаміни. Тому що в кожної людини своє уявлення про повноцінне харчування”, - додала Оксана Скиталінська.
Вона зазначила, що полівітаміни також краще вживати тим, хто багато займається фізичними вправами і витрачає багато сил.
Нагадаємо, під час карантину лікар давала поради, як залишатися здоровим весною та на карантині.