ukenru
komitet-vr-pidtrimav-rozblokuvannya-velikoyi-privatizatsiyi

Комітет ВР підтримав розблокування великої приватизації

 • 15714 переглядiв

КИЇВ. 3 лютого. УНН. Комітет з питань економічного розвитку підтримав урядовий законопроект № 4543 стосовно розблокування великої приватизації. Про це у своїй сторінці у Facebook написала заступниця міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Світлана Панаіотіді, передає УНН.

Цитата

“Комітет з питань економічного розвитку підтримав урядовий законопроект 4543 стосовно розблокування великої приватизації. Будемо чекати розгляду в залі Верховної Ради вже найближчим часом. Матиму честь доповідати”, - написала Світлана Панаіотіді.

Доповнення

У січні Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль анонсував відновлення великої приватизації, після того, як вона була заборонена на тлі карантину.

На час карантину продаж об'єктів великої приватизації був заборонений законом. Наразі цей закон чинний.

У грудні 2020 року уряд запропонував Верховній Раді розблокувати велику приватизацію у 2021 році. Уряд запропонував ВР зняти обмеження на продаж низки об’єктів – це 5 теплоелектроцентралей, три обленерго, підприємство “Більшовик”, Одеський припортовий завод, Об'єднана гірнично-хімічна компанія, “Президент готель".

Контекст

Грошима від реалізації державних об'єктів хочуть "наповнити" Бюджет-2021. Запланований продаж великих державних підприємств, за оцінкою уряду, має дати змогу збільшити надходження до бюджету до 12 млрд грн.

При цьому дефіцит Бюджету-2021 передбачено на рівні 5,5% від ВВП, або 246,6 млрд грн.

В експертних колах зазначали, що великий дефіцит означає, що його треба покривати або запозиченнями, або емісією, або приватизацією. Але приватизація, яка є нерегулярними доходами, навряд чи буде здатна покрити хоча б десяту частину цього дефіциту.

Українські Національні Новини

Економіка