ukenru
komisarenko-rozpoviv-yak-ukrayinskim-vchenim-dali-po-rukam-i-ne-dozvolili-vipustiti-na-rinok-plr-testi

Комісаренко розповів, як українським вченим "дали по рукам" і не дозволили випустити на ринок ПЛР-тести

 • 21776 переглядiв

КИЇВ. 22 червня. УНН. На початку цього року Президент України Володимир Зеленський дав доручення Інституту молекулярної біології і генетики виробити понад 200 тисяч тестів, коштом держбюджету. У підсумку, уряд лишив вітчизняних вчених "за бортом", і пішов закуповувати тести у приватної компанії. Про це розповів директор Інституту біохімії ім. О. В. Палладіна, керівник робочої групи при НАН України з проблем (наслідків) поширення коронавірусу, академік Сергій Комісаренко, передає УНН із посиланням “Голос України”.

"НАНУ, як ви знаєте, одразу відгукнулася на ситуацію. Інститут молекулярної біології і генетики, щойно було опубліковано структуру генома вірусу, почав розробляти діагностикум, і вже в лютому він був запропонований РНБО. За указом Президента України інститут мав виробити понад 200 тисяч тестів, а уряд повинен був профінансувати їх.

Жодної гривні поки що цей інститут не отримав. А тести закуповують у приватній компанії", - розповів він, додаючи, що на вказану ситуацію мають відреагувати спецслужби.

Комісаренко переконаний, що українці заслуговують на якісне діагностування коронавірусу високоспецифічними та високочутливими тестами.

"Якщо тести неякісні, то й прогнози щодо поширення вірусу робити майже неможливо і, відповідно, будувати державну стратегію боротьби із захворюванням украй складно", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Житомиряни просять прокуратуру перевірити ПЛР-тести на COVID-19: показують помилкові результати

Теоретично, виробити тест не складно, продовжив науковець. Повна структура РНК вірусу, яка є основою для виробництва продукту, була опублікована Китаєм ще 10 січня, додав він.

"Наприкінці січня в інституті було зроблено прототип цього діагностикуму, а в лютому він був готовий до впровадження. Інститут молекулярної біології і генетики — добре відома наукова установа, тут працюють найкращі саме в цій галузі фахівці країни. І вони зробили тест.

Але нам сказали "ні", у вас там певні складнощі. Ось є приватна компанія (“Укргентех”, - ред.), яка нібито виготовляє якісні тести, ми співпрацюємо з нею. Але хто перевіряв якість цих діагностикумів?", - каже науковець.

Вклад українських вчених у боротьбу із коронавірусом складно переоцінити, вважає Комісаренко. Так, участь у розробці імуноферментативних методів діагностики, які нині впроваджуються в нашій країні, брав Інститут мікробіології і вірусології ім. Д. К. Заболотного.

"Інститут біохімії імені Палладіна теж займається важливою проблемою, адже одним зі смертельних ускладнень коронавірусної інфекції є мікротромбози, а наш інститут якраз був лідером ще в Радянському Союзі (і залишається лідером в Україні) з вивчення протеїнів системи зсідання крові та із створення діагностикумів загрози тромбоутворення", - розповів він.

Як писав УНН, одесити скаржаться, що по кілька тижнів змушені чекати результатів ПЛР-тестування.

А в Івано-Франківській області - кожен десятий ПЛР-тест повертають без результату.

Нагадаємо, ПЛР-тести українського виробника "Укргентех", які масово були закуплені Офісом Президента (мінімум на 36 млн грн), виявилися непридатними до використання.

Після скандалу ці тести досліджували повторно, вони показали чутливість на рівні всього в 20%.

Українські Національні Новини

Політика