ukenru
klimkin-ozvuchiv-ukrayinsku-pozitsiyu-na-tristoronnikh-gazovikh-peregovorakh

Клімкін озвучив українську позицію на тристоронніх газових переговорах

 • 15239 переглядiв

КИЇВ. 10 січня. УНН. Українська сторона готова до конструктивного діалогу під час тристоронніх газових переговорів з Росією і ЄС, що відбудуться 21 січня, водночас виступатиме за дотримання газових регулювань ЄС. Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін у четвер під час спільного брифінгу з литовським колегою Лінасом Лінкявічусом у Вільнюсі, передає кореспондент УНН.

"Наша позиція щодо майбутнього транзиту, а також щодо європейської енергетичної безпеки абсолютно ясна. Ми готові взяти на себе всі відповідні правила ЄС для системи транзиту газу", - сказав Клімкін.

За його словами, позиція України полягає в тому, що майбутня транзитна система повинна ґрунтуватися на прозорому та ефективному регулюванні ЄС.

"Це буде означати, що, наприклад, газ буде закуповуватися на східному кордоні України, транзитні тарифи будуть розраховуватися за європейською методологією і таке інше", - сказав міністр.

"Водночас, і це також наш загальний підхід з нашими литовськими друзями, побудова "Північного Потоку 2", а також супротив введенню європейських стандартів регулювання, які будуть поширені на "Північний Потік 2", суперечить безпеці ЄС. Йдеться про фундаментальне збільшення залежності Європи від Росії", - підкреслив він.

За його словами, Україна "готова до конструктивного діалогу", але він повинен ґрунтуватися на дуже чітких умовах.

"Найбільш важливою з цих умов є розширення європейських норм, щоб мати чітку, ефективну і прозору основу для майбутнього транзиту. 21 січня, коли ми будемо говорити в Брюсселі, наші позиції будуть засновані на цьому простому, але дуже важливому моменті", - додав він.

Як повідомляв УНН, тристоронні переговори за участю представників Росії, України і ЄС щодо транзиту газу пройдуть 21 січня у Брюсселі. Попередні тристоронні переговори пройшли в липні минулого року. Планувалося, що наступна зустріч відбудеться в жовтні 2018-го, проте дата не була призначена.

Українські Національні Новини

Політика