ukenru
kitayski-vcheni-nagadali-pro-shkodu-chervonogo-myasa-dlya-zdorovya-ta-dovkillya

Китайські вчені нагадали про шкоду червоного м'яса для здоров'я та довкілля

 • 15757 переглядiв

КИЇВ. 6 січня. УНН. Вживання червоного м'яса завдає шкоди здоров'ю та довкіллю. Про це заявили вчені китайського університету Гонконгу, передає УНН із посиланням на sustainability-times.com.

Деталі

Китайці є шанувальниками червоного м'яса. На тлі цього виробництво продукту в країні зростає з року в рік. Так, з 1980 до 2010 року воно зросло на 433% - з 15 до 80 мегатонн. Зростання попиту на м'ясо, у свою чергу, змінило методи ведення сільського господарства.

"Це майже подвоїло викиди аміаку, який виділяється з азотних добрив та гною, а також підвищило вміст у повітрі дрібнодисперсних частинок PM2,5. Відомо, що вони здатні проникати глибоко у легені, спричиняти респіраторні та серцево-судинні захворювання та рак", - нагадують вчені.

Забруднене повітря, у свою чергу, є причиною тисяч передчасних смертей.

"Якби китайський раціон було замінено на менш м'ясний, викиди аміаку значно знизилися б. І можна було б уникнути майже 75 тисяч передчасних смертей на рік", - переконані фахівці.

У 80-ті роки головним пріоритетом для китайців було задоволення основних потреб населення у продуктах харчування, нагадують учені.

"Але тепер, коли проблема недоїдання суттєво зменшилася, потрібно шукати стійкіший шлях виробництва та споживання продуктів харчування.

"Поточну траєкторію вибору продуктів харчування в Китаї має бути змінено, щоб зменшити її вплив на здоров'я людини та навколишнього середовища як усередині країни, так і в усьому світі", - зазначає професор Сяоюй Ян.

До теми

Під час COVID-19 підвищується ризик збільшення в'язкості крові та закупорення судин, тому важливо звертати увагу на продукти харчування, а також регулярно вимірювати рівень холестерину.

Відмовитися краще від ковбас, копченостей та свинини. Загалом нині червоне м'ясо вважають продуктом, який варто вживати з обережністю.

МОЗ України рекомендує обмежити вживання червоного м'яса до 500 г на тиждень.

Водночас Всесвітня організація охорони здоров'я повідомляє про дані, які встановлюють зв'язок між споживанням червоного м'яса та розвитком колоректального раку, раку підшлункової залози та простати. У багатьох країнах світу органи охорони здоров'я рекомендують обмежити вживання м'ясної продукції та червоного м'яса, оскільки з ними пов'язаний підвищений ризик смерті від хвороб серця, діабету та інших захворювань.

Червоне м'ясо - всі види м'яса (м'язової тканини) ссавців, зокрема яловичина, телятина, свинина, ягнятина, баранина, конина та козлятина.

Українські Національні Новини

Здоров'я