ukenru
kitayski-povitryani-kuli-shpiguni-litali-na-pyati-kontinentakh-biliy-dim

Китайські повітряні кулі-шпигуни літали на п'яти континентах - Білий дім

 • 1860548 переглядiв

КИЇВ. 8 лютого. УНН. Білий дім у середу заявив, що Китай керує глобальним флотом шпигунських аеростатів, подібних до того, який був збитий минулого тижня після перетину Сполучених Штатів, передає AFP, інформує УНН.

Цитата

"Усі ці повітряні кулі є частиною китайського... флоту повітряних куль, розробленого для проведення розвідувальних операцій", - заявила журналістам на борту Air Force One прессекретар Карін Жан-П'єр.

"За останні кілька років китайські повітряні кулі були помічені у всіх країнах на п'яти континентах".

Контекст

Величезна біла куля зі складним обладнанням пролетіла над континентальною частиною Сполучених Штатів минулого тижня, перш ніж президент Джо Байден наказав військовим збити її недалеко від східного узбережжя Атлантики.

Китай наполягає на тому, що повітряна куля просто проводила дослідження погоди, але Пентагон назвав це високотехнологічною шпигунською операцією. Повітряна куля летіла на висоті, яка набагато перевищує висоту більшості літаків, і пролетіла прямо над як мінімум одним важливим військовим об'єктом США.

За словами офіційних осіб США, було вжито контрзаходів, щоб запобігти збиранню конфіденційної інформації приладами повітряної кулі під час польоту. Кажуть, що рішення дочекатися, поки куля досягне берега, перш ніж її зможе збити винищувач, було єдиним способом забезпечити безпеку людей на землі.

Влада нині займається вилученням уламків із моря для аналізу.

Українські Національні Новини

Новини Світу