ukenru
kitayski-doslidniki-viyavili-u-kazhaniv-nayblizhchogo-rodicha-koronavirusu-scho-viklikav-pandemiyu

Китайські дослідники виявили у кажанів "найближчого родича" коронавірусу, що викликав пандемію

 • 19313 переглядiв

КИЇВ. 11 червня. УНН. Китайські дослідники заявили, що виявили нові види коронавірусу у кажанів, у тому числі той, який, можливо, є одним з найбільш близьких генетично до SARS-CoV-2, що викликає COVID-19. Звіт щодо дослідження опублікований в журналі Cell, передає УНН.

Цитата:

"Чотири нових віруси, споріднених з SARS-CoV-2, були ідентифіковані у ринолофідних кажанів. RpYN06 є найближчим родичем SARS-CoV-2 в більшій частині вірусного генома", - йдеться в звіті групи дослідників на чолі з Вейфен Ші з Університету Шаньдуна.

Деталі

За даними дослідників, їх відкриття в одному невеликому районі провінції Юньнань на південному заході Китаю показують, скільки коронавірусів є у кажанів і скільки з них можуть поширюватися серед людей.

Дослідники зібрали 411 зразків від кажанів в період з травня 2019 року по листопад 2020 року.

"Ми ідентифікували 24 повнорозмірних генома коронавірусу, в тому числі чотири нових, пов'язаних з SARS-CoV-2", - йдеться в звіті.

За словами дослідників, один був генетично дуже схожий на вірус SARS-CoV-2, що викликає нинішню пандемію, - вірусний зразок під назвою RpYN06, взятий у виду кажанів під назвою Rhinolophus pusillus. За їх словами, це буде найближчий штам до SARS-CoV-2, за винятком генетичних відмінностей в шипованому білку, структурі, яку вірус використовує при прикріпленні до клітин.

Разом з вірусом, пов'язаним з SARS-CoV-2, зібраним в Таїланді в червні 2020 року, ці результати ясно демонструють, що віруси, тісно пов'язані з SARS-CoV-2, продовжують циркулювати в популяціях кажанів, а в деяких регіонах можуть зустрічатися з відносно високою частотою, відзначили вони.

Доповнення

Експерти Всесвітньої організацією охорони здоров’я (ВООЗ), побувавши в Ухані, де в грудні 2019 року вперше було зафіксовано спалах викликаного коронавірусом захворювання, прийшли до висновку, що найбільш вірогідною версією поширення інфекції є передача вірусу від диких тварин через проміжну ланку. Коронавіруси, сильно схожі на SARS-CoV-2, були виявлені у кажанів і панголінів.

Українські Національні Новини

Здоров'я