ukenru
kilkist-promislovikh-sviney-prodovzhuye-skorochuvatisya-asu

Кількість "промислових" свиней продовжує скорочуватися - АСУ

 • 8422 переглядiв

КИЇВ. 17 лютого. УНН. Станом на 1 лютого поточного року чисельність свиней в Україні склала 6,54 млн гол. Це на 7,1% менше, ніж рік тому та на 145 тис. гол. (-2,2%) менше, ніж місяцем раніше. Про це повідомляє Аналітичний відділ Асоціації “Свинарі України”, передає УНН.

Більшого скорочення зазнав присадибний сектор свинарства. Так, чисельність свиней у господарствах населення опустилась нижче 3 млн голів чи на 8,5%, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Така тенденція спостерігається в усіх регіонах за виключенням Волині та Закарпаття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС більше не буде поблажливою до неспроможності України побороти АЧС

Прискорилися й темпи скорочення поголів’я на промислових свинарських об’єктах. На початок останнього місяця зими у сільськогосподарських підприємствах утримували 3,56 млн свиней, що на 5,8% поступається даним відповідного періоду 2016-го.

Найвідчутніше скорочення відбулося у свиногосподарствах Харківщини, а також Запорізької, Дніпропетровської та Тернопільської областей. Водночас майже вдвічі зменшилися обсяги вирощування свиней у Харківській та Житомирській областях, у Херсонській та Полтавській — майже на 40%, на третину, порівняно з результатами минулого січня, — у Луганській та Запорізькій.

Менші, ніж рік тому прирости тварин були у половині областей України, тож сукупні обсяги вирощування свинини сільськогосподарськими підприємствами скоротилися на 8,9% — до 44,8 тис. т.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Законопроект щодо посилення заходів боротьби з АЧС в Раду так і не внесений

Майже 95% — 42,4 тис. т — отриманого приросту живої ваги свиней реалізували на забій. Це на 13,4% більше ніж за січень 2016-го, найактивніший забій відзначався у 15 регіонах України. Водночас, у Житомирській, Запорізькій, Івано-Франківській, Полтавській, Харківській та Чернігівській областях на забій відправили більше живої ваги свиней, ніж виростили за аналізований період.

Нагадаємо, як повідомляв УНН, Україна у першому кварталі 2017 р. скоротила виробництво свинини на 3-4%.

Також нагадаємо, за словами С.Тригубенка, селяни втратили довіру до ветеринарів через їх непрофесійність у боротьбі з АЧС.

За два роки намагання стримати АЧС державні органи продемонстрували лише свою неготовність оперативно реагувати на виклики та захищати інтереси селян, вважає політик.

"На боротьбу з АЧС, на стримання цієї біди влада мала понад 2 роки. Натомість за цей час продемонструвала повну неготовність оперативно реагувати на виклики, і ще більшу неготовність вживати заходів, які б захищали інтереси селян, фермерів та вітчизняного агрокомплексу в цілому.

Лише через рік активного поширення АЧС В.Лапа повідомляє про те, що зміни до закону, які вони розробили, допоможуть змінити ситуацію на краще! Рік, 12 місяців, знадобилося, щоб сьогодні, у розпал проблеми, вкотре пообіцяти на неї відреагувати. Все це, а також вандальне знищення не лише заражених, але й здорових свиней (які є єдиним джерелом заробітку та фактично способом виживання для більшості селян) вбило довіру населення до ветеринарів", - зауважив С.Тригубенко.

Українські Національні Новини

Суспільство