ukenru
kilka-tisyach-virmen-viyshli-na-miting-za-vidstavku-pashinyana

Кілька тисяч вірмен вийшли на мітинг за відставку Пашиняна

 • 13117 переглядiв

КИЇВ. 20 лютого. УНН. Кілька тисяч прихильників опозиції вийшли на площу Свободи в центрі Єревану з вимогою відставки прем'єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна. Лідер опозиційного "Руху за порятунок Вітчизни" Вазген Манукян представив план "А" і план "Б" боротьби за відставку прем'єр-міністра, якого опозиційні групи вважають винним в поразці під час Карабахської війни восени минулого року. Про це повідомляє Радио Азатутюн, пише УНН.

Деталі

Кандидат на посаду очільника уряду Вазген Манукян заявив, що якщо мирні демонстрації не призведуть до відставки прем'єра, то опозиції слід бути готовою до "повстання".

Манукян вважає, що чинний прем'єр опирається на три стовпи.

За його словами, перша група, на яку спирається прем'єр, це громадяни.

"Необхідно зламати його опору ... Наш обов'язок - пояснити... що відбувається насправді... Кожен день повинні проводитися мітинги, страйки, місто має бути паралізоване", - підкреслив Манукян.

"Друга опора - це силові структури... вони служать інтересам турецько-азербайджанської програми... Будьте впевнені, що якщо цілий народ довго буде стояти в місті, вони добровільно долучаться до народу. Але потрібно бути жорсткими і переконливими", - заявив під час своєї промови Вазген Манукян.

Третя сила - це депутати, які є опорою Нікола Пашиняна в Національних зборах, вважає опозиціонер.

"З ними треба бути жорсткими, переконливими і завжди залишати їм шляхи відходу", - продовжив Манукян.

На думку лідера опозиції, існує варіант "Б" - "повстання".

"У будь-який момент, чи буде це сьогодні, через тиждень або через десять днів, потрібно бути готовими з блискавичною швидкістю взяти владу шляхом повстання", - сказав він.

Манукян заявив, що "ми підемо по шляху плану "А", завжди будучи готовими до плану "Б".

Контекст

"Рух за порятунок Вітчизни", до якого входять більш як півтора десятка політичних партій, у тому числі парламентська партія "Процвітаюча Вірменія", домагається відставки прем'єр-міністра Нікола Пашиняна і обрання Вазгена Манукяна тимчасовим прем'єр-міністром для формування перехідного уряду, який через рік організовує позачергові вибори, в яких сам Манукян участі не братиме.

Доповнення

Ситуація в зоні конфлікту навколо Нагірного Карабаху загострилася 27 вересня 2020 року, там почалися активні бойові дії. Баку і Єреван оскаржують належність регіону з лютого 1988 року, коли він оголосив про вихід зі складу Азербайджанської РСР. Зіткнення тривали до 10 листопада - поки Баку, Єреван і Москва не ухвалили спільну заяву про припинення вогню. За підсумками війни Азербайджан повернув собі низку територій, втрачених на початку 1990-х років.

Баку розцінив результат конфлікту як перемогу. У Вірменії почалися масові протести з вимогою відставки прем'єр-міністра Нікола Пашиняна, якого звинуватили в зраді. Вони безперервно тривають протягом декількох місяців.

Українські Національні Новини

Новини Світу