ukenru
kharkivski-ugodi-sud-dozvoliv-spetsrozsliduvannya-schodo-azarova

"Харківські угоди": суд дозволив спецрозслідування щодо Азарова

 • 102249 переглядiв

КИЇВ. 31 травня. УНН. Суд надав дозвіл на спеціальне досудове розслідування відносно колишнього Прем'єр-міністра України Миколи Азарова у справі про ухвалення "Харківських угод", передає УНН із посиланням на Офіс генпрокурора.

Цитата

“Печерський районний суд міста Києва надав дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування (in absentia) стосовно колишнього Прем’єр-міністра України у кримінальному провадженні за обставинами вчинення ним державної зради (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111 КК України)”, — йдеться у повідомленні.

Деталі

За даними слідства, ексголова уряду, діючи спільно та за попередньою змовою з колишнім президентом України, у порушення Конституції України та Закону України “Про міжнародні договори України”, підписав розпорядження про схвалення так званих “Харківських угод” на користь Російської Федерації, якими було продовжено на 25 років строк перебування Чорноморського Флоту РФ на території України.

У результаті таких дій були штучно створені передумови для збільшення чисельності військ Російської Федерації на території України, їх переоснащення й модернізації та у подальшому — вторгнення збройних сил Російської Федерації і окупації ними АР Крим і Севастополя.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими Державного бюро розслідувань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азарову повідомили про підозру в держзраді через Харківські угоди

Контекст

Рада національної безпеки й оборони України доручила Службі безпеки України з’ясувати обставини ратифікації Харківських угод у 2010 році та дії понад 230 народних депутатів 6 скликання.

Угода між Україною і Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України була підписана 21 квітня 2010 року у Харкові главами двох держав.

Відповідно до угоди термін перебування Чорноморського флоту Російської Федерації у Севастополі було продовжено з 2017 до 2042 року з автоматичним продовженням на 5 років, якщо будь-яка сторона не висловить заперечення та встановлена орендна плата. Оплата за перебування флоту складається зі щорічних платежів у 100 мільйонів доларів США на рік.

Українські Національні Новини

Політика