ukenru
kerivnik-rozvidki-mi-6-zayaviv-scho-kitay-rosiya-ta-iran-ye-golovnimi-v-spisku-zagroz-velikoyi-britaniyi

Керівник розвідки МІ-6 заявив, що Китай, Росія та Іран є головними в списку загроз Великої Британії

 • 31147 переглядiв

КИЇВ. 30 листопада. УНН. Китай є однією з найбільших загроз для Британії та її союзників, і "прорахунок" Пекіна може призвести до війни, заявив у вівторок глава агентства зовнішньої розвідки Великої Британії. Про це пише Associated Press, інформує УНН.

Деталі

Глава МІ-6 Річард Мур заявив, що Китай, Росія, Іран і міжнародний тероризм становлять проблеми безпеки "великої четвірки", з якими стикаються британські шпигуни.

У своїй першій публічній промові після того, як у жовтні 2020 року він став головою Секретної розвідувальної служби, також відомої як МІ-6, Мур сказав, що Китай є "найбільшим пріоритетом" розвідувального агентства.

Називаючи Китай "авторитарною державою з іншими цінностями, ніж наші", Мур сказав, що Пекін проводить "великомасштабні шпигунські операції" проти Великої Британії та її союзників, намагається "спотворити публічний дискурс і прийняття політичних рішень" і експортує технології.

"Зростання військової потужності Пекіна та бажання сторони вирішити тайваньське питання силою, якщо необхідно, також становлять серйозний виклик глобальній стабільності та миру, – сказав Мур. - Комуністична партія Китаю все більше виступає за рішучі дії, виправдані міркуваннями національної безпеки. Пекін вірить у свою пропаганду про слабкість Заходу і недооцінює рішучість Вашингтона. Ризик китайського прорахунку через надмірну впевненість, реальний".

Мур додав, що Велика Британія також продовжує "стикатися з гострою загрозою з боку Росії". За його словами, Москва спонсорує спроби вбивства, такі як отруєння колишнього шпигуна Сергія Скрипаля в Англії в 2018 році, кібератаки та спроби втрутитися в демократичні процеси інших країн.

"Ми, наші союзники і партнери повинні протистояти і стримувати діяльність Росії, яка суперечить системі, заснованій на міжнародних правилах, - сказав глава МІ-6. - Жодна країна в Європі чи за її межами не повинна спокушатися на думку, що незбалансовані вчинки Росії приносять кращу поведінку, – сказав Мур, відзначаючи анексію Росією Криму в 2014 році та нещодавнє нарощування військ біля кордону з Україною.

Його коментарі є останніми попередженнями високопоставлених британських чиновників, спрямованими на те, щоб утримати Москву від подальших вторгнень в Україну.

Мур вважає, що Іран також становить серйозну загрозу, і використовує політичну та бойову групу Хезболла — "державу в державі" — для розпалювання політичних потрясінь у сусідніх країнах.

Звертаючись до недержавних загроз, він сказав, що падіння уряду Афганістану, що підтримується міжнародним шляхом, і повернення до влади Талібану були "моральним підйомом" для бойовиків.

Цікаво

MI6 почала публічно називати свого керівника, який використовує кодове ім’я C, у 1990-х роках, а Мур є першим керівником служби з акаунтом у Twitter.

Українські Національні Новини

Новини Світу