ukenru
ispaniya-poprosila-ssha-ochistiti-zemlyu-zabrudnenu-pislya-yadernogo-intsidentu-chasiv-kholodnoyi-viyni

Іспанія попросила США очистити землю, забруднену після ядерного інциденту часів холодної війни

 • 852244 переглядiв

КИЇВ. 8 березня. УНН. Іспанія повідомила, що вона попросила США почати процедури з видалення радіоактивно забрудненого ґрунту після того, як майже 60 років тому внаслідок зіткнення літаків у повітрі чотири американські водневі бомби впали поруч із селом на півдні Іспанії, пише УНН з посиланням на Голос Америки.

Деталі

Жодна з бомб не вибухнула, але у двох із них спрацювали і зруйнувалися детонатори, що призвело до розкидання кількох кілограмів високорадіоактивного плутонію-239 на місцевості в районі села Паломарес.

МЗС Іспанії заявило, що інші деталі звернення розкриватися не будуть, поки не надійде офіційна відповідь США.

Доповнення

У 2015 році Іспанія і США підписали заяву про наміри провести переговори щодо укладення зобов'язуючої угоди з подальшого відновлення й очищення місцевості та утилізації забрудненого ґрунту у відповідному місці в США. Однак через низку причин угоду так і не було підписано.

Бомби впали 17 січня 1966 року внаслідок зіткнення бомбардувальника В-52 і літака-заправника, унаслідок чого загинули 7 з 11 членів двох екіпажів. На землі загиблих не було.

Інцидент стався на піку холодної війни, коли США постійно підтримували в повітрі бойові літаки з ядерною зброєю поблизу радянського кордону.

Українські Національні Новини

Новини Світу