ukenru
iran-vidkidaye-zakliki-povernutisya-do-yadernoyi-ugodi

Іран відкидає заклики повернутися до ядерної угоди

 • 9032 переглядiв

КИЇВ. 10 липня. УНН. Іран заявив, що не скасує своє рішення про збільшення збагаченого урану поза лімітами, які були установлені ядерною угодою 2015 року зі світовими державами. Про це повідомляє УНН із посиланням на Associated Press.

Зазначається, що рішення не буде скасовано, до тих пір, поки Іран не досягне своїх повних прав в рамках угоди, від якої минулого року відмовився президент США Дональд Трамп.

Високопоставлений співробітник служби безпеки Ірану Алі Шамхані заявив французькому представнику, що рішення про збільшення збагаченого урану є "незмінною стратегією". Шамхані продовжує критикувати європейські країни за їх "відсутність волі" в наданні допомоги від санкцій США. Франція та інші країни закликали Іран повернутися до виконання ядерної угоди.

Як раніше повідомлялося, минулого тижня влада Гібралтару перехопила іранський супертанкер, який, як вважається, порушував санкції Євросоюзу, перевозячи партію сирої нафти з Тегерана до Сирії.

Затримання танкера відбувається в особливо делікатний час, оскільки напруженість у відносинах між США і Іраном наростає через розрив ядерної угоди 2015 року, яку Дональд Трамп відкликав в минулому році.

Нагадаємо, що рівень збагачення урану в Ірані сягнув 4,5 відсотка.

Ще 1 липня Іран перевищив ліміт у 300 кілограмів низькозбагаченого урану, передбачений ядерною угодою. Однак тоді йшлося про накопичення урану зі ступенем збагачення 3,6 відсотка.

Як повідомляв УНН, у відповідь на односторонній вихід США з ядерної угоди Іран теж відмовився від деяких пунктів цієї угоди. Нещодавні переговори у Відні, проведені з метою пошуку компромісу та можливості врятувати угоді, істотних успіхів не принесли.

Нагадаємо, відмову Ірану від деяких своїх зобов’язань розкритикували США та ЄС. 10 липня МАГАТЕ планує провести екстрене засідання щодо Ірану.

Українські Національні Новини

Новини Світу