ukenru
irak-vimagaye-schob-ssha-povernuli-17-tisyach-starodavnikh-artefaktiv-rozgrabovanikh-pislya-vtorgnennya

Ірак вимагає, щоб США повернули 17 тисяч стародавніх артефактів, розграбованих після вторгнення

 • 16486 переглядiв

КИЇВ. 3 серпня. УНН. Сполучені Штати мають повернути більше 17 тисяч стародавніх артефактів, розграбованих і вивезених з Іраку після вторгнення в 2003 році, в тому числі 3 500-річну глиняну табличку з зображенням епосу про Гільгамеша, заявив у вівторок Ірак. Про це інформує УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

Десятки тисяч предметів старовини зникли з Іраку після вторгнення США в 2003 році, в результаті якого був повалений лідер Саддам Хусейн. Ще більше було незаконно вивезено або знищено угрупованням "Ісламської держави", яка володіла третиною території Іраку в період з 2014 по 2017 рік, перш ніж вона була розгромлена іракськими та міжнародними силами.

Влада США, що працює над поверненням артефактів, недавно досягла угоди з Багдадом про повернення предметів, вилучених у дилерів і музеїв в Сполучених Штатах, повідомило іракське міністерство культури та закордонних справ.

"Уряд США конфіскував деякі артефакти і відправив їх в (іракське) посольство. Табличка Гільгамеша, найважливіша, буде повернута в Ірак в наступному місяці після завершення юридичних процедур", - сказав міністр культури Хасан Надхім.

Влада США вилучили табличку Гільгамеша в 2019 році після того, як вона була контрабандою, продана з аукціону торговцю предметами мистецтва в Оклахомі і виставлена ​​в музеї у Вашингтоні, округ Колумбія, повідомило Міністерство юстиції. У повідомленні говориться, що в минулому місяці суд виніс постанову про її конфіскацію.

Після 2014 року "Ісламська держава", яка проповідували нетерпиме і екстремістське тлумачення ісламу, здійснювало набіги на історичні місця і руйнувала їх в тому, що ЮНЕСКО назвала "промисловими" масштабами, використовуючи видобуток для фінансування своєї діяльності через мережу контрабандистів, що простирається через Близький Схід та за його межі.

Довідка

"Епос про Гільгамеша" - це шумерська казка віком 3 500 років, яка вважається одним з перших творів світової літератури.

Українські Національні Новини

Новини Світу