hotuiutsia-pidozry-rosiiskym-heneralam-vidpovidalnym-za-bombarduvannia-kharkova-kerivnyk-prokuratury-kharkivshchyny

Готуються підозри російським генералам, відповідальним за бомбардування Харкова - керівник прокуратури Харківщини

 • 22980 переглядiв

Російські генерали, відповідальні за віддання наказу про бомбардування Харкова та області у 2024 році, а також у попередні роки, готуються до кримінального переслідування українською прокуратурою за воєнні злочини проти цивільного населення.

Українські прокурори вживають заходів для притягнення до кримінальної відповідальності командирів зс рф, які віддавали накази на бомбардування Харкова і області у 2024 році, а також у попередніх роках.

Пише УНН із посиланням на інтерв’ю керівника Харківської обласної прокуратури Олександра Фільчакова.

Деталі

Прокурори встановлюють винуватців воєнних злочинів на території Харківської області за фактами авіаційних ударів по цивільному населенню.

На питання щодо оголошення підозр командирам зс рф, начальник Харківської обласної прокуратури повідомив наступне:

Вживаються заходи щодо притягнення до кримінальної відповідальності трьох командирів 6 армії військово-повітряних сил і протиповітряної оборони повітряно-космічних сил російської федерації, які віддавали накази на бомбардування Харкова у травні і червні 2024 року. Йдеться про обстріл "Епіцентру". Один із фігурантів справи про обстріл "Епіцентру"

 – генерал Маковецький.

Він уродженець міста Чугуїв. Вказується, що Маковецький безпосередньо надавав накази льотчику Криштопі, який бомбардував міста Харківщини, - тоді загинуло багато цивільних осіб, зокрема діти. Маковецький, за даними слідства, віддавав безпосередню вказівку на бомбардування та знищення Оскільської греблі. Підозра за ст. 441 Кримінального кодексу (екоцид).

Генштаб: під постійним бомбардуванням ворога Харківщина, також окупанти намагаються потіснити ЗСУ на Покровському напрямку13.07.24, 19:43

Крім того, вирішується питання щодо повідомлення про підозру російським воєнним злочинцям за фактом обстрілу Чугуївського району з "Градів".

Там начальник штабу — заступник командира 18 мотострілецької дивізії 11 Армійського корпусу Балтійського флоту Західного військового округу Лазарєв віддавав накази, підозри погоджена. Він віддавав батальйону накази безпосередньо на обстріли цивільних об’єктів. Троє людей загинули, багато осіб отримали поранення, низку цивільних об’єктів було зруйновано

- повідомив керівник Харківської обласної прокуратури.

Є погоджені підозри щодо катівень у Балаклії. Там 5 підозр по населеному пункту Довгалівка Балаклійського району, де були і вбивства, і катування цивільного населення.

Щодо перспектив в цих справах:

Ці люди, які винні у злочинах проти цивільного населення України, вони все своє життя будуть ховатися в російській федерації. Але ці підозрювані залишаться в найгіршому стані, вони будуть постійно знаходитися в країні, вони невиїзні. (..) Якщо вони будуть намагатися туди приїхати, вони будуть затримані та передані прокурорам МКС.

 - заявив Олександр Фільчаков.

По Харківщині ворог бив дронами і КАБами: горів ліс, є постраждалі15.07.24, 10:38

Ігор Тележніков

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    На півдні сьогодні знищили вже 4 ворожі дрони-розвідники

     • 18868 переглядiв