hensek-nato-vidpoviv-na-krytyku-trampa-u-mynulomu-ochikuie-shcho-ssha-zalyshatsia-soiuznykom-nezalezhno-vid-rezultativ-vyboriv

Генсек НАТО відповів на критику Трампа у минулому: очікує, що США залишаться союзником незалежно від результатів виборів

 • 14621 переглядiв

Генеральний секретар НАТО Столтенберг очікує, що Сполучені Штати залишаться сильним і відданим союзником НАТО незалежно від результатів виборів у США через важливість НАТО для безпеки США, двопартійну підтримку НАТО в США і збільшення оборонних витрат європейських союзників.

Генеральний секретар НАТО Столтенберг очікує, що Сполучені Штати залишаться сильним і відданим союзником НАТО незалежно від результатів виборів у США, назвавши три причини. Про це він сказав під час пресконференції на полях саміт НАТО у Вашингтоні 9 липня, коли його запитали, чи вибори небезпечні для альянсу на тлі того, що у минулому експрезидент США Дональд Трамп, який знову балотується, виступав з критикою щодо європейської оборони, пише УНН.

Я очікую, що незалежно від результатів виборів у США, США залишаться сильним і вірним союзником по НАТО - з трьох причин

- сказав Столтенберг.

По-перше, з його слів, "наявність сильного НАТО відповідає інтересам безпеки США". "НАТО добре для Європи, але це також добре і для Сполучених Штатів. Це робить Сполучені Штати сильнішими і безпечнішими, тому що в НАТО Сполучені Штати мають те, чого немає в жодного іншого союзника… немає в жодній іншій великій державі. А це понад 30 друзів та союзників. росія цього не має, Китай цього не має. У Сполучених Штатів є НАТО, [воно] робить Сполучені Штати сильнішими", - вказав Генсек.

"Друга причина, через яку я вважаю, що Сполучені Штати залишаться сильним союзником, полягає в тому, що вони мають широку підтримку НАТО від обох партій у Сполучених Штатах", - зауважив Столтенберг.

Він зазначив, що нові опитування громадської думки продемонстрували широку підтримку НАТО серед виборців США, а також у Конгресі США.

"І по-третє, основна критика НАТО з боку колишнього президента Трампа, а також з боку інших осіб насправді спрямована не лише проти НАТО. Вона була спрямована проти того, що союзники НАТО не витрачали достатньо коштів на НАТО. І це справді змінилося. За останні два роки ми стали свідками різкого збільшення витрат на оборону в Європі та Канаді. І рекордно велика кількість країн НАТО у цей час досягає мети витрат у 2%, а ті країни НАТО, які ще не досягли мети, мають чіткі плани невдовзі досягти рівня 2%", - сказав Столтенберг.

"Отже, з цих причин - інтерес безпеки США полягає в тому, щоб мати сильний НАТО, потужну двопартійну підтримку, і те, що європейські союзники посилюють зусилля, інвестують більше - я очікую, що Сполучені Штати залишаться сильним союзником незалежно від результатів виборів", - підсумував Генсек НАТО.

НАТО відкриє пост у Києві з метою зміцнення допомоги Україні, враховуючи "прихід Трампа" - WSJ02.07.24, 16:59

Юлія Шрамко

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі