ukenru
gromadski-predstavniki-rozpovili-pro-detali-ugodi-nadra-ukrayini-z-oligarkhom-fuksom

Громадські представники розповіли про деталі угоди "Надра України" з олігархом Фуксом

 • 17810 переглядiв

КИЇВ. 8 квітня. УНН. Процедура продажу НАК "Надра України" 33%-частки в нафтогазовидобувній компанії "Іст Юроуп Петролеум" має всі ознаки фіктивності. До такого висновку прийшли представники громадської організації "Національний інтерес України", передає УНН з посиланням на їхню заяву в Facebook.

"ГО "Національний інтерес України" отримала відповідь від Держгеонадра, з якої стала видна схема продажу державної частки в нафтогазовидобувній компанії "Іст Юроуп Петролеум" з усіма ознаками фіктивності", - йдеться в повідомленні.

Все почалося з того, що 13 квітня 2018 року Держаудитслужба провела перевірку перспективності інвестицій НАК "Надра України" і видала звіт про збитковість пайової участі НАК у компанії "Іст Юроуп Петролеум", пишуть громадські представники.

Рівно через місяць, 15 травня, "Надра України" проводить рекомендований Держаудитслужбою аудит, і вбачає збитковим володіння 33% в "Іст Юроуп Петролеум".

"Навіть підрахували їх збитки в розмірі 33 млн грн (2014-2017 рр) і 20 млн грн (2018 р)", - йдеться в повідомленні.

У жовтні 2018 року, раптово, у "Надра України" з'являються охочі купити збиткові 33%, пишуть громадські працівники. Бажання виявила одна лише компанія під назвою "Авант Трейд Лімітед". Пропозицію було розглянуто "Надра України" протягом трьох днів, повідомляють громадські представники.

"Ось в такі короткі, якщо не сказати - рекордні, терміни силами державних підприємств була продана частина нафтогазовидобувної компанії під виглядом збитковою, компанії "Авант Трейд Лімітед".

Пікантності цій ситуації може додати тільки те, що і "Авант Трейд Лімітед" і "Іст Юроуп Петролеум" входять в орбіту російського олігарха Павла Фукса, причому "Іст Юроуп Петролеум" у кінці 2018 року унікальним чином отримали 11 ліцензій на розвідку і видобуток газу - за один день", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, компанія "Авант Трейд Лімітед" стала власником частки НАК в компанії "Іст Юроуп Петролеум" в останній день 2018 року - 31 грудня. При цьому обидві приватні компанії - з орбіти бізнесмена Павла Фукса.

Вартість частки, яку продав НАК, була довгий час таємницею. Але недавно відомство повідомило, що продав державну частку в "Іст Юроуп Петролеум" за 12 млн грн.

Також нагадаємо, що "Іст Юроуп Петролеум" раніше називалася "Голден Деррік" і була пов'язана з міністром-втікачем Едуардом Ставицьким. Разом з державною часткою компаніям Фукса ймовірно дісталися і газові родовища України.

Додамо, що копію резонансного угоди "Надра України" досі відмовляється надати. Назва установи, яка проводила оцінку вартості частки компанії (33%), теж не називають. Вказують лише те, що установа є акредитованим органом управління Компанії.

Довідка: Павло Фукс - російський бізнесмен українського походження, один із забудовників "Москва-Сіті".

Українські Національні Новини

Політика