ukenru
gonkong-ne-vvoditime-sanktsiyi-schodo-megayakhti-povyazanoyi-z-nadbagatim-soyuznikom-putina

Гонконг не вводитиме санкції щодо мегаяхти, пов'язаної з надбагатим союзником путіна

 • 168748 переглядiв

КИЇВ. 7 жовтня. УНН. Гонконг заявив у п'ятницю, що не діятиме щодо будь-яких «односторонніх» західних санкцій після того, як у його водах пришвартувалася розкішна мегаяхта, пов'язана з одним із найбагатших російських олігархів. По це пише AFP, передає УНН.

Деталі

Повідомляється, що судно під назвою «Норд» пов'язане з мільярдером Олексієм Мордашовим, одним із багатьох олігархів, близьких до путіна, які потрапили під санкції США, Європейського Союзу та Великої Британії після вторгнення в Україну.

Влада Іспанії, Італії, Франції та Фіджі конфіскувала яхти, пов'язані з олігархами, які перебувають під санкціями, пов'язаними з путіним, щоб спробувати чинити на нього тиск.

Гонконг, однак, заявив, що не вживатиме таких дій після того, як 142-метрова яхта була помічена на захід від міста.

Морське міністерство заявило, що застосовує санкції Організації Об'єднаних Націй, але не санкції, запроваджені окремими країнами чи блоками.

"Уряд Гонконгу не застосовує односторонні санкції, введені іншими юрисдикціями, і у нас немає законних повноважень для вжиття заходів", - заявив представник AFP у п'ятницю.

"Норд" приплила до порту Владивостока після початку війни і стояла там на якорі з березня, повідомляє Bloomberg News.

Веб-сайти морського відстеження показали, що судно вартістю 500 мільйонів доларів США, яке може похвалитися двома вертолітними майданчиками, кінотеатром та більш ніж дюжиною розкішних кают, залишило Владивосток минулого тижня.

Спочатку було зазначено, що вона прямує до в'єтнамського порту Дананг.

Представник Мордашова повідомив Bloomberg News у четвер, що мільярдер перебуває у Москві, і відмовився коментувати пересування яхти.

Додамо

Судна, які прибувають до Гонконгу, мають надати список членів екіпажу та пасажирів, які мають пройти імміграційний контроль.

За даними газети Hong Kong Standard, іноземні яхти не можуть перебувати в порту понад 182 дні поспіль.

Нинішній лідер Гонконгу Джон Лі сам перебуває під санкціями Сполучених Штатів разом з кількома місцевими і материковими китайськими чиновниками за придушення політичних свобод у діловому центрі.

Китай не засудив вторгнення в Україну і заявив, що має «безмежні» відносини з росією.

Доповнення

Мордашов, головний акціонер сталеливарної компанії «Северсталь», входить до надбагатих людей росії, які вже давно є основними покупцями суперяхт.

Ці яхти стали мішенню для західних союзників України, які полюють на активи підсанкційних фігур, прагнучи покарати Москву за вторгнення в Україну.

У березні Італія заарештувала яхту Lady M, яка належить Мордашову, посилаючись на санкції ЄС.

Українські Національні Новини

Новини Світу