ukenru
golova-mzs-polschi-pislya-zustrichi-z-berbok-rishennya-pobuduvati-pivnichniy-potik-2-bulo-fatalnim

Голова МЗС Польщі після зустрічі з Бербок: рішення побудувати "Північний потік-2" було фатальним

 • 19726 переглядiв

КИЇВ. 10 грудня. УНН. Голова польської дипломатії Збігнєв Рау після переговорів з міністром закордонних справ Німеччини Анналеною Бербок заявив, що рішення німецької влади побудувати "Північний потік-2" було "фатальним". Його заяву поширили польські ЗМІ, пише УНН.

За його словами, Польща вимагатиме закриття цього шкідливого проекту.

Цитата:

На спільній пресконференції з головою МЗС Німеччини Рау, якого цитує польське бізнесове видання Forsal, зазначив, що "збільшенню загрози миру в Європі також сприяла політика попередніх німецьких урядів, що, керуючись перспективою економічних виграшів, прийняли фатальну – як сьогодні виявляється – політику співпраці з Росією у будівництві північного газопроводу – "Північний потік-1" і "Північний потік-2".

"З 2004 року Польща у відносинах з Німеччиною (...) постійно вказувала на шкідливість цього проекту для наших взаємовідносин, для європейської солідарності, для союзницьких відносин у Європі, для авторитету Німеччини та врешті для безпеки та територіальної цілісності України", - сказав голова МЗС.

Він повідомив, що під час зустрічі з Бербок він повторив оцінку будівництва газопроводу "Північний потік", яку 17 років тому сформулював його попередник міністр Адам Даніель Ротфельд. "Він сказав, що "Північний потік" становить реальну і безпосередню загрозу миру в Європі. І Німеччина несе особливу моральну і політичну відповідальність за його негативні наслідки", - зазначив міністр.

Він додав, що поділяє цю думку. "Тому Польща буде постійно вимагати, щоб цей шкідливий для Європи проект був закритий. І наша політика в цьому питанні не зміниться", - сказав Рау.

Доповнення

За день до цього, 9 грудня, прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що він закличе новопризначеного канцлера Німеччини Олафа Шольца виступити проти запуску російського проекту трубопроводу "Північний потік-2", на тлі того, як Варшава прагне зупинити газопровід, який, за її словами, буде використовуватися проти Європи з боку Росії.

Раніше новий канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив про наслідки для газопроводу "Північний потік-2" у разі вторгнення російських військ на територію України.

Будівництво магістрального газопроводу з Росії до Німеччини через Балтійське море довжиною 1234 км (2468 км по двох нитках) завершено, і він технічно готовий до перекачування російського природного газу в Європу, проте газ ним поки не йде. Нещодавно Федеральне мережеве агентство Німеччини призупинило необхідну процедуру сертифікації газопроводу до завершення створення дочірньої компанії швейцарської Nord Stream 2 AG для експлуатації національної ділянки магістралі і передачі їй основних активів і кадрових ресурсів.

Тим часом різке зростання цін на енергоносії в поєднанні з недопоставками викликали звинувачення з боку європейських офіційних осіб в тому, що Росія обмежує поставки, щоб чинити тиск на владу з метою сертифікації нового трубопроводу. Зокрема, президент Росії Володимир Путін пообіцяв збільшити поставки газу, сказавши, що "Північний потік-2" може бути запущений "на наступний день після" такого схвалення.

Українські Національні Новини

Політика