ukenru
frantsuzkogo-energetichnogo-giganta-pidozryuyut-u-postachanni-paliva-dlya-rosiyskikh-bombarduvalnikiv

Французького енергетичного гіганта підозрюють у постачанні палива для російських бомбардувальників

 • 186683 переглядiв

КИЇВ. 14 жовтня. УНН. Дві асоціації подали скаргу на французького енергетичного гіганта TotalEnergies за "співучасть у військових злочинах". Компанію звинувачують за нібито допомогу в забезпеченні паливом російських військових літаків, згідно з повідомленнями французьких ЗМІ, повідомляє France 24, пише УНН.

Деталі

Як повідомляється, зокрема Le Monde та AFP, французька коаліція Darwin Climax Coalition та українська група Razom We Stand у четвер передали матеріали справи французькому прокурору, який розслідує звинувачення у військових злочинах.

У своїй заяві для Le Monde TotalEnergies, як повідомляється, відкинула звинувачення, назвавши їх "обурливими та наклепницькими".

Донедавна TotalEnergies володіла часткою в 49% в "Тернафтогазі", компанії, що видобуває газ на Термокарстовому родовищі на півночі росії. Ще 51% належав російській компанії "Новатек", у якій французька фірма також володіє 19,4% часткою, пише видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: TotalEnergies отримує сотні мільйонів доларів дивідендів від російського "Новатек" – Подоляк

Після статті у Le Monde французький гігант повідомив, що 18 липня він продав частку у "Тернафтогазі" "Новатеку".

Як повідомляється, у розслідуванні, проведеному в серпні 2022 року лондонською неурядовою організацією Global Witness, йдеться, що газовий конденсат з Термокарстового родовища Total перевозився по всій росії для переробки. Авіаційне паливо потім постачалося на бази російських ВПС поблизу України, пише видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сприяють вбивствам українців: Кулеба закликав компанію TotalEnergies вийти з росії

TotalEnergies заперечує звинувачення та заявляє, що конденсати, вироблені "Тернафтогазом", були "експортовані за кордон" і тому не могли бути використані російською армією як паливо для своїх літаків.

Адвокати двох асоціацій заявили AFP, що настав час притягти транснаціональні корпорації до відповідальності.

Українські Національні Новини

Новини Світу