foreign-affairs-peremoha-trampa-mozhe-pryzvesty-do-novoi-honky-yadernykh-ozbroien

Foreign Affairs: Перемога Трампа може призвести до нової гонки ядерних озброєнь

 • 96300 переглядiв

Foreign Affairs попереджає, що відновлення ядерних випробувань США може призвести до нової гонки озброєнь. Росія і Китай можуть наслідувати приклад, що зробить ядерних супротивників США більш боєздатними.

Якщо США першими спробують відновити випробування ядерної зброї, вони швидко переконаються, наскільки наївними були, пише Foreign Affairs, передає УНН. Сполучені Штати мають технічну перевагу свого ядерного арсеналу лише тому, що Росія і Китай припинили випробування, а Вашингтон вклав значні кошти в наукові дослідження, зазначає видання.

Деталі

Команда кандидата в президенти від республіканців Дональда Трампа знову висуває ідею про відновлення Штатами випробувань ядерної зброї, але якщо це станеться, Росія і Китай напевно наслідуватимуть цей приклад, вважає автор статті. Випробування можуть розпочати й інші країни, наприклад, Іран або Саудівська Аравія, які можуть створити зброю. В результаті ядерні супротивники США стануть ще більш боєздатними, пише Foreign Affairs.

Видання нагадує, що прихильники застосування атомних бомб у Хіросімі та Нагасакі вважали, що США володітимуть ядерною монополією протягом десятиліть. Проте Москва отримала власну бомбу менш як за чотири роки. Згодом вони стверджували, що розробка водневої бомби поверне лідерство Вашингтону. У СРСР вона з'явилася через два роки після США, а потім і в інших країн, включаючи Китай.

Колишній радник Трампа з національної безпеки Роберт О'Брайєн у статті для Foreign Affairs висловив думку, що Сполучені Штати мають відновити підземні ядерні вибухи в пустелі Невади.

"Сполученим Штатам необхідно підтримувати технічну та кількісну перевагу над об'єднаними ядерними арсеналами Китаю та Росії", - вважає він.

Для цього, за його словами, Вашингтон має вперше з 1992 року випробувати нову ядерну зброю "насправді, а не лише за допомогою комп'ютерних моделей".

Країна провела більше ядерних вибухів (1149), ніж Росія (969) та Китай (45) разом узяті. Однак "США майже ніколи не діставали ядерну зброю з арсеналу і не випробовували її потім, підірвавши в пустелі", зазначає видання.

Сполучені Штати припинили випробування 1992 року, 1996-го вони підписали, але не ратифікували (як і Китай) Договір про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ДВЗЯВ).

Країна на той момент мала технологічну перевагу, зокрема, оптоволоконні кабелі та суперкомп'ютери, які значно перевершували машини в Росії та Китаї. У США також було створено інфраструктуру для досліджень, зокрема підземну лабораторію субкритичних експериментів (PULSE), де проводяться досліди з невеликою кількістю плутонію, що дозволяє зрозуміти, як працює ядерна зброя без реальних випробувань, зазначає видання.

Північнокорейські хакери спробували викрасти військові секрети для ядерної програми26.07.24, 08:00

Популярні

Новини по темі

ППО знищила близько 30 російських дронів біля Києва

 • 38553 переглядiв

Протести у Венесуелі: кількість загиблих зросла до 11

 • 32393 переглядiв