ukenru
financial-times-pro-rishennya-putina-vtorgnutisya-v-ukrayinu-znalo-lishe-obmezhene-kolo-osib

Financial Times: про рішення путіна вторгнутися в Україну знало лише обмежене коло осіб

 • 2386629 переглядiв

КИЇВ. 23 лютого. УНН. Напередодні річниці повномасштабного вторгнення рф в Україну видання Financial Times опублікувало розслідування, згідно з яким російський диктатор володимир путін прийняв рішення про напад після консультацій лише з обмеженим колом осіб, після чого опинився у ще більшій ізоляції, передає УНН.

Деталі

Журналісти зазначають, що глава мзс рф сергій лавров дізнався про рішення щодо вторгнення близько першої години ночі 24 лютого 2022 року, що застало його "зненацька". За кілька днів до цього путін опитав раду безпеки рф щодо їхньої думки щодо "визнання" двох областей на Донбасі "російськими", але "не повідомив щодо своїх справжніх намірів".

"Тримати Лаврова в невіданні не було чимось незвичайним для путіна, який, як правило, зосереджував ухвалення зовнішньополітичних рішень серед кількох близьких довірених осіб, навіть коли це підривало дипломатичні зусилля росії", - пише видання.

Через це лавров став "одним із небагатьох людей", які мали будь-яку інформацію про план заздалегідь, натомість вище керівництво Кремля дізналося про вторгнення лише тоді, коли путін у зверненні до росіян оголосив так звану "спеціальну військову операцію", зазначають журналісти. Видання пише, що пізніше того ж дня кілька десятків олігархів зібралися в кремлі на зустріч, усвідомлюючи, що вторгнення спричинить західні санкції, які можуть знищити їхні імперії.

"Усі були повністю розчаровані", - розповів співрозмовник FT, який був присутнім на заході.

Поки вони чекали, один з олігархів побачив лаврова, і вимагав від нього пояснення, чому путін вирішив оголосити про вторгнення, на що у того "не було відповіді", а офіційні особи, яких він зустрів у кремлі, "знали про це менше, ніж він сам". Олігарх запитав міністра, як диктатор міг спланувати це в "такому крихітному колі", бо більшість високопосадовців у Кремлі, російський економічний кабінет і його бізнес-еліта "навіть не вірили, що це взагалі можливо".

"У нього є три радники: Іван Грозний. Петро Перший. І Катерина Велика", – відповів Лавров, за словами олігарха. 

Згідно з планом вторгнення путіна, російські війська мали захопити Київ протягом кількох днів бліцкригом. Натомість, як пише видання, війна виявилася для росії "трясовиною історичного масштабу". За даними американських і європейських чиновників, в Україні було знищено та поранено понад 200 000 військових рф,  країна-агресор виснажила свій запас танків, артилерії та крилатих ракет, і стала ізольованою від глобальних фінансових ринків і західних ланцюгів постачання.

Повідомляється, що путін не вперше приховував плани вторгнення від близьких радників: коли росія захопила Крим у 2014 році, він не повідомив про це свою Раду безпеки - натомість одного разу протягом ночі обговорював захоплення півострова з міністром оборони сергієм шойгу та трьома високопосадовцями служби безпеки.

За словами колишнього високопоставленого російського чиновника та колишнього високопоставленого чиновника США, спочатку радники закликали диктатора не вводити війська до Криму.

"путін сказав: Це історичний момент. Якщо ви з цим не згодні, ви можете піти", – пригадує чиновник.

За словами кількох людей, які знають президента, коли Захід, побоюючись ескалації конфлікту та загрози розірвання економічних зв’язків Європи з росією, "відповів лише ляпасом по зап’ястю", путін був переконаний, що прийняв правильне рішення. Вони додали, що після 2014 року найближче оточення путіна почало ще більше скорочуватися, оскільки він дедалі більше поглинався тим, що, на його думку, зростає загроза Заходу безпеці росії. Його ізоляція поглибилася, коли у 2020 році почалася пандемія Covid-19.

Видання пише, що під час розпалу пандемії путін був значною мірою відрізаний від відносно ліберальних, західно налаштованих довірених осіб, натомість він провів перші кілька місяців у своїй резиденції у Валдаї, де фактично в ізоляції з другом, російським медіа-магнатом Юрієм Ковальчуком, який "надихнув путіна на думку про його історичну місію утвердження величі росії, так само як Петро Перший". 

"Він дійсно вірить у все, що він говорить про сакральність і Петра Першого. Він думає, що його запам’ятають, як Петра", – сказав колишній високопосадовець.

Нагадаємо

Російський диктатор володимир путін розглядає війну в Україні як переломний момент, коли росія "нарешті протистояла" Заходу. Водночас деякі представники російської еліти побоюються, що він призвів свою країну до тривалого та безрезультатного виснаження людських життів і ресурсів.

Українські Національні Новини

Новини Світу