ukenru
ffu-pro-pidsumki-2018-roku-istorichniy-proriv-zbirnoyi-i-liga-chempioniv-uyefa

ФФУ про підсумки 2018 року: історичний прорив збірної і Ліга чемпіонів УЄФА

 • 8960 переглядiв

КИЇВ. 2 січня. УНН. Минулий 2018 рік залишив в історії українського футболу помітний слід. Україна вперше приймала вирішальні поєдинки Ліги чемпіонів, національна збірна чудово виступила у новому турнірі, Лізі націй, а юніорська команда U-19 пробилася до фінальної частини чемпіонату Європи, де увійшла до числа призерів. Про ключові підсумки 2018 року розповіла прес-служба Федерації футболу України, передає УНН.

XXI Конгрес Федерації футболу України

Конгрес пройшов 24 травня, у Будинку футболу. У ньому взяли участь представники регіональних федерацій футболу, делегати від колективних членів ФФУ, запрошені гості та ЗМІ. Якісну роботу Федерації у межах підготовки до фінальних поєдинків Ліги чемпіонів УЄФА відзначив президент УЄФА Александер Чеферін, який відвідав захід.

Фінал Ліги чемпіонів

Головне дійство європейського клубного сезону 2017/2018 відбулося 26 травня, у Києві на НСК "Олімпійський". Матч "Реал" - "Ліверпуль" дивилися 61,5 тис. глядачів. Поєдинку передував фінал жіночої Ліги чемпіонів, в якому французький "Ліон" у додатковий час здобув перемогу над німецьким "Вольфсбургом" — 4:1. Матч проходив 24 травня, на стадіоні "Динамо" ім. Валерія Лобановського.

Окрім того, у травні у Києві відбувався "Фестиваль чемпіонів", до якого долучилися тисячі киян та гостей міста.

"Перебувати у Києві під час фіналу Ліги чемпіонів УЄФА-2018 було величезним задоволенням для нас. НСК "Олімпійський" є одним із найвеличніших стадіонів у Європі, і він велично прийняв фінал Ліги чемпіонів", - написав тоді Чеферін у листі до президента ФФУ Андрія Павелка.

Півфінал Євро для команди Петракова

У липні збірна України U-19 чудово виступила у фінальному турнірі чемпіонату Європи у Фінляндії, зупинившись лише в півфіналі після поразки (0:5) від майбутнього чемпіона — Португалії. Команда Олександра Петракова на груповому етапі перемогла Францію (2:1) і Туреччину (1:0), розійшлася миром з Англією (1:1) і у підсумку виконала головне завдання — здобула путівку на чемпіонат світу U-20, який відбудеться наступного року в Польщі.

Юнацька команда синьо-жовтих уп’яте у своїй історії посіла призове місце на Євро.

Історичний успіх національної збірної

Восени національна збірна України провела чотири поєдинки в рамках нового турніру — Ліги націй УЄФА. Розпочали синьо-жовті з виїзної вольової перемоги над Чехією (2:1), продовжили виступ звитягою над Словаччиною у Львові за порожніх трибун (1:0), а потім ще раз здолали Чехію — цього разу в Харкові (1:0).

Максимальний показник у трьох перших матчах дозволив команді Андрія Шевченка достроково забезпечити собі перемогу у групі B1 та путівку до дивізіону A наступного розіграшу Ліги націй. В останньому поєдинку, в якому тренерський штаб вдався до кадрових та тактичних експериментів, українці поступилися у гостях Словаччині — 1:4, але ця невдача не вплинула на їхнє турнірне становище. До речі, поразка у Трнаві стала єдиною для синьо-жовтих у 2018 році в 10-ти матчах.

"У зустрічах Ліги націй збірна України продемонструвала не тільки гідний результат, але й чудову атакувальну гру, дозволивши вболівальникам з оптимізмом дивитися в найближче майбутнє колективу", - зазначили у Федерації.

Міжнародний форум із протидії договірним матчам

У грудні в Будинку футболу пройшов І Міжнародний форум із протидії договірним матчам. У заході взяли участь представники ФІФА, УЄФА, ФФУ, Міністерства молоді і спорту України, футбольних асоціацій Польщі, Словаччини, Чехії, Литви, Латвії, Грузії та Азербайджану, а також співробітники Національної поліції і прокуратури України.

"Договірні матчі є головною загрозою сучасного футболу, оскільки руйнують ключову ідею й філософію цієї прекрасної гри — чесну спортивну боротьбу, якою захоплюються мільйони вболівальників в усьому світі, тому важливо, що цей форум зібрав спеціалістів, які мріють очистити футбол від такого ганебного явища", — зазначив Павелко.

Окрім цього, у 2018 році збірні U-17, U-19 та WU-19 пробилися до еліт-раундів Євро-2019, футзальна збірна на Євро-2018 вийшла до чвертьфіналу, а жіноча національна команда з футзалу здобула путівку на чемпіонат Європи 2019 року, резюмували у Федерації.

Українські Національні Новини

Спорт