estoniia-hotova-dostavyty-ukraini-tykh-khto-pidliahaie-mobilizatsii-ministr

Естонія готова доставити Україні тих, хто підлягає мобілізації - міністр

 • 58326 переглядiв

Естонія демонструє готовність підписати угоду з Україною про сприяння мобілізації українських чоловіків призовного віку, які проживають в Естонії

Естонія готова укласти відповідну угоду з Україною, щоб допомогти мобілізувати українських чоловіків призовного віку, які проживають в Естонії, до армії. Про це повідомило естонське видання Рostimees з посиланням на міністра внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметса, пише УНН.

Естонія не залишиться осторонь. Ми із задоволенням готові укласти такий договір та допомогти Україні. Ми маємо уявлення про те, де в Естонії мешкають ці люди. Ми готові сприяти в доставці цих людей з Естонії до України, якщо вони цього потребують

- заявив естонський міністр.

Деталі

Лаурі Ляенеметс повідомив, що в Естонії проживає близько 7500 громадян України призовного віку, проте наголосив, що не всі з них підлягають мобілізації. Наприклад, вона не стосується тих громадян України, які постійно проживають за кордоном.

"За українським законодавством, від мобілізації також звільняються батьки-одинаки, батьки не менше трьох дітей, батьки дітей з інвалідністю та люди, які доглядають близьку людину. Тобто критеріїв, за якими людина не підлягає мобілізації, досить багато", - пояснює Ляенеметс.

Відповідно до міжнародного права, Україна не має можливості мобілізувати українців, які перебувають за межами України. Для цього потрібна угода між державами, і голова МВС Естонії зазначив, що Естонія готова укласти такий договір з Україною.

Нагадаємо

Наразі розробляється законопроект, який зобов’яже усіх українських чоловіків в Україні або за її межами наново встати на військовий облік. Тим, хто підпадає під мобілізацію, будуть надіслані повістки навіть за кордон.

У Берліні заявили, що не допомагатимуть Міноборони з мобілізацією українців в Німеччині 22.12.23, 12:52

Ганна Оніщенко

Політика

Популярні

Новини по темі