ekstremalni-temperaturni-rekordy-u-2024-rotsi-mozhut-perevyshchyty-riven-poperednoho-roku-do-choho-fenomen-el-nino

Екстремальні температурні рекорди у 2024 році можуть перевищити рівень попереднього року: до чого феномен Ель-Ніньо

 • 148599 переглядiв

2024 рік може встановити нові теплові рекорди через антропогенне потепління та сильну фазу Ель-Ніньо, що збільшує ймовірність екстремальних погодних явищ.

Кліматологи попереджують, що 2024 рік, ймовірно, буде теплішим та потужнішим за екстремальні погодні явища 2023 року, до яких, зокрема, слід віднести рекордне похолодання у КНР в грудні. Про це пише New Scientist та People Daily, передає УНН.

Деталі

Минулий рік був найспекотнішим за всю історію спостережень, але доволі імовірно, що 2024 рік буде ще більш спекотним,

Згідно з Метеорологічним бюро Великобританії, наступний рік, швидше за все, перевершить 2023. Зазначається також, що температура буде на 1,46 градуса C тепліше, ніж доіндустріальний час. Дослідники зауважують, що це є результатом як потепління, спричиненого діяльністю людини, а також тим, що кліматична модель Ель-Ніньо (Кліматичне явище, яке характеризується підвищенням температури поверхні морської води – ред), в Тихому океані досягне своєї повної сили. Попередній найспекотніший рік, 2016 рік, також збігся з Ель-Ніньо.

У нас ніколи не було такого сильного Ель-Ніньо на тлі глобального потепління

 - каже Адам Скейф з Метеорологічної служби Великобританії.

Протягом десятиліття глобальне потепління може викликати "переломні моменти", які матимуть катастрофічні наслідки для всього світу - вчені

Різке похолодання у Китаї на тлі тенденції потепління 

Після того, як кілька китайських міст пережили найсильніше грудневе похолодання з 1961 року, кліматологи заявили, що оскільки 2024 рік є другим роком Ель-Ніньо, він, ймовірно, буде не лише теплішим, але й частішим і потужнішим за екстремальні погодні явища.

Сун Шао, науковий співробітник Китайської академії метеорологічних наук, беручи до уваги вплив Ель-Ніньо, передбачив, що ймовірність виникнення аномальних або екстремальних погодних явищ у світі так і в КНР зокрема, значно вища, ніж у звичайний рік. Це вже впливає не лише на поточний зимовий сезон, а й на весняний та літній сезони 2024 року.

Чжан Тао, головний синоптик Метеорологічного управління Китаю, також запевнив, що в 2024 році країну можуть очікувати деякі екстремальні явища, такі як високі температури, сильні дощі, посухи, тайфуни, сильні конвективні шторми, холодні хвилі, піщані бурі та густий туман. Кількість і діапазон цих подій буде йти по спіралі вгору з періодичними коливаннями, тому поки що невідомо, чи екстремальні погодні явища в 2024 році перевищать ті, що відбулися в 2023 році.

Цьогоріч росія може зникнути зі світового ринку атомних технологій - Галущенко01.01.24, 18:01

Вчені зауважують, що глобальне потепління є довгостроковою тенденцією, і в рамках цієї є тенденція щодо холодних і теплих зим.

Оскільки Арктика потеплішає, а західні вітри слабшають, це спричинило низку взаємопов’язаних ефектів, які спрощують рух холодного повітря на південь, що призводить до більш частих явищ холоду, таких як хвилі холоду. Іншими словами, хоча загальна температура тепліша, коливання між холодом і спекою стають більш вираженими

– визнав експерт.

Нагадаємо

BP, Shell, Chevron, ExxonMobil і TotalEnergies розподілять між своїм інвесторами понад $100 млрд у 2023 році, на тлі зростаючого громадського обурення щодо прибутків компаній, які працюють у галузі видобуку викопного палива. Останніми роками протести проти діяльності нафтогазових компаній стають дедалі все більш радикальними, оскільки активісти вимагають більш амбітних заходів щодо протидії змінам клімату.

В Україні цього тижня прогнозується похолодання - місцями аж до 18 градусів морозу.

Ігор Тележніков

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Атака дроном на Сумщині: двоє загиблих, один поранений

     • 44169 переглядiв

    Харківщина: росіяни обстріляли Вовчанськ

     • 39826 переглядiв

    Як виглядає прикордонний Санта: у ДПСУ показали фото

     • 39858 переглядiв