ukenru
ekspert-kontrabanda-ukrayinskoyi-gorilki-do-yevrosoyuzu-tse-problema-yes

Експерт: контрабанда української горілки до Євросоюзу - це проблема ЄС

 • 10636 переглядiв

КИЇВ. 9 квітня. УНН. Українська горілка контрабандою постачається до ЄС, переважно, до країн, з якими ми межуємо. Для багатьох жителів прикордонних територій – це спосіб заробітку. Про це у коментарі УНН розповів економіст Віктор Борщевський.

За його словами, йдеться в основному про так звану "човникову" торгівлю.

"Проте, я чув, що навіть фури цілі їздять у такому режимі. З нашого боку мотивація зрозуміла - у ЄС горілка та алкоголь в цілому дорожчі, і ясно, якщо без різних митних платежів продавати ці товари в ЄС - можна заробити. Дохід зростає в рази.

Як правило, везуть в сусідні по кордону країни. Бо один кордон перетнути легше, аніж кілька. Хоча у ЄС немає по факту кордонів, але контроль там жорсткий. Тому у найближчих по кордону й осідає цей контрафакт, його переважна більшість", - сказав Борщевський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Контрабанда алкоголю в Україні повинна бути криміналізована

Він додав, що "потрапляння контрафактної горілки з України до ЄС - це не наша проблема, а проблема країн Європи".

Процвітає ж такий "бізнес" переважно у Львівській області.

Нагадаємо, раніше в ЄП заявили, що український контрафактний алкоголь становить велику загрозу для європейського ринку.

Україна, за даними ЄС, стала лідером з виробництва нелегальної алкогольної продукції, адже наш тіньовий ринок спиртного досягає 60%.

У ЄС минулого року заявили про наміри самостійно боротися з українським контрафактом, шляхом формування відкритих списків нелегальних виробників.

Також нагадаємо, за даними видання "Капітал", з України горілчана продукція контрабандою може постачатися до Великої Британії.

"Щоб не платити податки, акцизи і всілякі митні платежі, за паперами горілка (зі Львова - ред.) буде продаватися спочатку в Африку в офшорні зони, потім у Литву. Відвантажувати ж її планують відразу в Тракаї (місто у Литві) на величезному логістичному складі. Там вона буде чекати того часу, поки по паперах проведуть операцію, після чого товар "повз лондонську скарбницю" перекочує на полиці британських магазинів. За цей час вартість однієї пляшки контрабандного напою збільшиться в 5 разів - з 4 до 18 фунтів, 14 з яких українські "схемачі" очікують покласти собі в кишеню", - зазначає видання з посиланням на розслідування журналістів, опубліковане в українських ЗМІ.

"Капітал" вказує на можливу причетність до організації такої схеми іноземця Ніла Сміта, відомого в Україні за торішнім гучним скандалом зі спробою рейдерства торгової марки "Medoff".

На цьому фоні обсяги легального виробництва горілки в Україні скорочуються вже 5 років.

Українські Національні Новини

Економіка