ukenru
dzvinki-v-10-khvilin-i-zatrimki-listiv-viyskovopoloneniy-moryak-peredav-nove-poslannya

Дзвінки в 10 хвилин і затримки листів: військовополонений моряк передав нове послання

 • 8780 переглядiв

КИЇВ. 28 червня. УНН. Сьогодні відбулися слідчі дії за участі наймолодшого українського військовополоненого моряка Андрія Ейдера, захопленого Росією біля Керченської протоки в листопаді минулого року. Також військовополонений передав нове послання з СІЗО. Про це повідомила адвокат Олександра Маркова в Facebook, передає УНН.

"Сьогодні відбулися слідчі дії за участі Ейдера Андрія, військовополоненого українського моряка, який до теперішнього часу, не дивлячись ні на що, утримується в ФКУ СІЗО-2 ФСВП Росії (Лефортово)", - написала захисниця.

Також вона опублікувала послання свого підзахисного.

Згідно наведеним словами Ейдера, військовополонений дякує волонтерам і "всім людям, які підтримують нас (військовополонених моряків - ред.), протягом всього цього часу".

Військовополонений сказав кілька слів про умови утримання в СІЗО "Лефортово".

"Листив се так само можуть нести мінімум місяць або більше. Можуть і взагалі не принести. Їх кількість від часу не залежить. В один "прекрасний" день із почуттям виконаного обов'язку можуть підійти і вручити як один лист, так і три. Майже всі вони датуються або 2018-м роком, або початком 2019 року. Хоча зараз літо. Наприклад, лист із фотографіями сім'ї я очікував півроку. Як це назвати?

Зміни торкнулися дзвінків. Деяким з нас (і я в їх числі) за весь цей час вдалося зробити телефонний дзвінок додому тривалістю 10 хвилин. Восьмий місяць. 10 хвилин. Кільком людям! Ось як це назвати?"- йдеться в посланні військовополоненого.

Він також зазначив, що на адресу моряків висловилися деякі міжнародні організації, учасником яких є Росія.

"Наприклад, можу навести Резолюцію ПАРЄ 2259, яка зажадала нашого негайного звільнення. Проголосували "за" - 103, "проти" - 3 і 16 утрималися. Ще рішення Міжнародного Трибуналу з морського права ООН. Трибунал зажадав нашого звільнення. 19 суддів "за" і 1 суддя "проти". І так, цей суддя з РФ. Я думав, що міжнародні організації та домовленості вони на те і міжнародні, щоб вирішувати різні ситуації, що вони для всіх. Виявляється, ні", - сказано в посланні.

Як повідомляв УНН, в Москві відбулися чергові слідчі дії щодо українського військовополоненого моряка, капітана МБАК "Нікополь", Богдана Небилиці.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року прикордонні кораблі ФСБ РФ обстріляли і захопили три судна Військово-морських сил ЗС України у складі двох малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" і рейдового буксира "Яни Капу", які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в Чорному морі в порт Маріуполь в Азовському морі. Після цього 24 українських моряків заарештували в Криму, потім їх перемістили в російські СІЗО в Москві.

У травні 2019 року Міжнародний трибунал з морського права зобов'язав Росію звільнити українських моряків і повернути Україні захоплені судна.

Українські Національні Новини

Політика