ukenru
dva-unikalni-portreti-penzlya-rembrandta-prodali-z-molotka-za-14-mln-dolariv

Два унікальні портрети пензля Рембрандта продали з молотка за 14 млн доларів

 • 644975 переглядiв

КИЇВ. 7 липня. УНН. Два портрети пензля Рембрандта, які 200 років перебували у приватних руках, пішли з молотка на аукціоні Christie's у Лондоні. Портрети були виставлені на торги під час розпродажу колекції старих майстрів, і очікувалося, що вони підуть за 5-8 млн фунтів, проте під час торгів ціна досягла понад 11 мільйонів фунтів стерлінгів (14 млн дол.), повідомляє BBC, пише УНН.

Деталі

Два невеликі овальні портрети, чия висота не перевищує 20 сантиметрів, датовані приблизно 1635 роком. На них зображена зображена літня пара: відомий у Лейдені заможний водопровідник Ян Віллемс ван дер Плюйм та його дружина Яапген Карелс. За іронією долі, востаннє ці портрети з'являлися в тому ж аукціонному будинку Christie's у 1824 році, де їх придбав предок нинішніх власників. З того часу мистецтвознавці та знавці Рембрандта втратили їх з поля зору.

«Я був вражений, коли з'ясував, що протягом 200 років ніхто не досліджував ці картини, і вони не згадуються в роботах, присвячених Рембрандту», - зауважив віце-президент аукціонного дому.

Після цього розпочалися ретельна експертиза автентичності портретів, у якій брали участь експерти з державного художнього музею в Амстердамі.

Родина Рембрандта добре знала тих, хто зображений на портретах, і навіть поріднилася з ними — їхній син одружився з кузиною Рембрандта з материнського боку. Два портрети висіли у будинку водопровідника до 1760 року, коли їх уперше продали на аукціоні в Амстердамі. Після цього вони кочували з однієї приватної колекції до іншої, побували у Варшаві, Парижі, і, нарешті, дісталися Лондона, де й осіли після продажу 1824 року. Після «повторного відкриття» портрети виставлялися в Амстердамі та Нью-Йорку, а потім і в Лондоні.

У Christie's відмовилися повідомити, хто саме придбав портрети, і навіть не стали уточнювати, чи це була приватна особа чи музей. В аукціонному будинку заявили лише, що торг вівся телефоном, і покупець сам оголосить про купівлю, якщо того забажає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У будинку-музеї Рембрандта відкрився тату-салон

#AuctionUpdate #RembrandtVanRijn's 'Portrait of Jan Willemsz. van der Pluym (1565-1644) and 'Portrait of Jaapgen Carels (1565-1640)' achieved £11,235,000. A landmark re-discovery of the last known pair of portraits by #Rembrandt to remain in private hands: https://t.co/Avr04T2Bdw pic.twitter.com/DBuPQKSYaV

— Christie's (@ChristiesInc) July 6, 2023

Українські Національні Новини

Новини Світу