doslidzhennia-antyvikovoi-terapii-yii-metody-perevahy-ta-vplyv-viiny-na-starinnia

Антивікова терапія: її методи, переваги та вплив стресу на старіння

 • 702935 переглядiв

Спеціаліст AntiAge терапії переконаний, що шлях до збереження молодості починається від народження

Про те, що таке антивікова терапія, з чого ми можемо почати вже сьогодні та чи впливає війна на наш реальний біологічний вік читачам УНН розповів лікар антивікової терапії, дерматовенеролог, завідуючий відділенням у DMC Clinic Андрій Ваганов-Дашков.

- Останнім часом частіше чуємо про антивікову терапію. Що таке, взагалі, антивікова терапія: в чому її суть, мета та користь? Чи є антивікова терапія частиною біохакінгу, до якого вдаються деякі люди? 

Перше питання дуже обʼємне, почну з кінця. Що таке біохакінг? На мою думку, це авангард науки, мета якого створити людину - кращу версію себе. У популярній культурі, у медіа, це схоже на експерименти над собою. Тобто частіше за все люди, які практикують біохакінг самостійно, не замислюються про наслідки, про те,  що буде з ними через рік, пʼять років, десять.  

Що таке AntiAge? Це науковій спосіб бути здоровою людиною і, як наслідок цього, збільшити тривалість життя. Сьогодні ми маємо декілька напрямків у цій галузі, це праця з генами, модифікація образу життя - тобто медицина Лайф стайл, функціональний підхід, де розглядається підтримка функціональності органів. Мені подобається медицина Лайф стайл, тому що це те, що кожен з нас може зробити самостійно. Наприклад змінити ставлення до харчування, сну та фізичного навантаження. У своїй доповіді на Форумі Women Power я про це розповім.

- З якими галузями медицини дотична антивікова терапія? Чи йде мова лишень про ендокринологію, наприклад, чи косметологічні процедури? 

Коли ми говоримо про антівікову терапію, то це - поєднання різних спеціалістів в галузі медицини, спорту, дієтології, психології.

- Які методики використовуються в антивіковій терапії?

Є безліч методів - від прийняття пігулок та крапельниць до фізіотерапії. Наприклад, кріосауна, електросон, специфічні масажі такі як лимфодренаж, сомато-емоційний масаж. Відвідування спа салонів - це теж антіейдж.                                      

-  З якого віку людині необхідно звернутися до антивікового терапевта? Від чого це залежить?

Сьогодні ми повинні зрозуміти, що антіейдж починається з народження дитини. Тому що які звички сформуються до їжі, ставлення до свого тіла, психологічне здоровʼя - це все створює умови того, як довго та з якою якістю ми будемо жити. Таким чином, чім раніше - тім гарніше .

-  Які у сучасному світі основні фактори, які впливають на процес старіння люди. Можливо, якісь раніше були неважливими, а тепер відіграють значну роль? 

Відповідь на це питання проста - спосіб життя. Те, як ми живемо, те, як ми харчуємося, спимо, кохаємося - тобто наш лайфстайл. Нічого нового, але це те, що нас може робити більш молодими або більш старими. Тому що тільки 20 відсотків - це генетичне старіння, а вся решта це наш спосіб життя.

- В даний момент до процесу старіння організму більше схильні чоловіки чи жінки? Які об’єктивні та суб’єктивні чинники на це впливають? Яка різниця в антивіковій терапії для жінок та чоловіків?

Стать не є визначальним фактором, хоча і є одним із основних. Персоналізований підхід до кожної особистості є найважливішим, в антиейджингу немає готових схем. Є персоналізований підхід до кожного.

- Чи є надлишкова вага фактором, що безпосередньо прискорює старіння?

Вага теж є фактором, який скорочує наше життя. Наслідком надлишкової ваги є цукровий діабет другого типу, підвищений холестерин, підвищений тиск, і так далі. Ці речі нам не подовжують життя, а тільки скорочують.

- Стрес – є фактором старіння. Чи почали українці старішати швидше з війною? 

Так, стрес є фактором старіння. Є дослідження, яке говорить нам про те, що людина, яка знаходиться у хронічному стресі рік, біологічно старіша на десять років людини, що не перебуває під впливом стресу.

- Чи можна з цим щось вдіяти? 

Так, можна. Існують науково підтверджені заходи. Буду розповідати про це в моїй доповіді на Форумі. 

Що: Форум Woman Power

Де: Pochayna Event Hall, просп. Степана Бандери, 23, 3 поверх 

Коли: 2 грудня, 9:00

Квитки: secure.wayforpay.com/payment/womenpowerforum_2023

Лілія Подоляк

Здоров'я

    Популярні

    Новини по темі

    У ПАРЄ створили комітет з питань українських дітей

     • 29289 переглядiв

    В Карпатах є небезпека сходження лавин

     • 26694 переглядiв