derzhavnu-ipoteku-tsoho-roku-vzialy-ponad-54-tys-raziv-maizhe-try-chverti-na-vtoryntsi

Державну іпотеку цього року взяли понад 5,4 тис. разів, майже три чверті - на "вторинці"

 • 18800 переглядiв

З початку року за програмою 'єОселя' видано 5408 кредитів на суму 9,2 млрд грн. 72,6% кредитів оформлено на житло на вторинному ринку, більшість позичальників - військовослужбовці та силовики.

Українці з початку року взяли понад 5,4 тис. іпотечних кредитів за державною програмою "єОселя", причому 72,6% кредитів - на житло на вторинному ринку, під 7% - майже третина від усіх виданих цього року кредитів, пише УНН з посиланням на Мінекономіки.

Деталі

"З початку року за програмою доступних кредитів єОселя видано 5 408 кредитів на суму 9,2 млрд грн", - повідомили у відомстві.

"Переважна більшість тих, хто оформив кредит під 3% річних - це військовослужбовці ЗСУ за контрактом та силовики. Іпотеку під 3% також отримують вчителі, медики та науковці. Цією програмою можуть скористатися й інші категорії громадян, для яких процентна ставка становить 7%", - зазначила заступниця міністра економіки Надія Бігун.

Іпотека в Україні подешевшала: під який відсоток дають кредит26.07.24, 16:00

Зокрема, з початку року кредити отримали:

  • Військовослужбовці та силовики - 2791
  • Категорія “Інші громадяни” під 7% - 1372
  • Педагоги - 405
  • Медики - 401
  • Ветерани під 7% - 167 
  • ВПО під 7% - 154
  • Науковці - 118

Таким чином, 1693 кредити на житло за програмою "єОселя" взяли під 7% - або 31,3% від загального обсягу виданих цього року.

Зазначається, що від початку року 3927 кредитів видали на придбання житла на вторинному ринку, 1481 – на житло першого продажу, з яких 309 – на стадії будівництва. Також за програмою "єОселя" українці придбали 267 приватних будинків.

"Загалом за весь час дії програми понад 11,7 тисячі українських родин змогли придбати нове житло, отримавши кредити на суму понад 18,6 млрд грн", - повідомили у Мінекономіки.

Доповнення

Скористатись програмою доступного кредитування сьогодні можуть як представники окремих професій, так і громадяни, які не мають у власності житла або хочуть покращити його умови. Для військовослужбовців ЗСУ за контрактом, вчителів, медиків та науковців пільгова ставка складає 3% річних. Для інших категорій - учасників бойових дій, ветеранів, ВПО, інших громадян - ставка іпотеки становить 7%.

Програма "єОселя" почала свою роботу в жовтні 2022 року. Реалізовують програму Мінекономіки спільно з Мінцифри та ПрАТ "Укрфінжитло". Банками-партнерами єОселі є Ощадбанк, Приватбанк, Укргазбанк, Глобус банк, Sky Bank, Укрексімбанк, Sense Bank та Банк Кредит Дніпро.

Популярні

Новини по темі

Стубб: "Шлях до миру очевидний – росія має відступити"

 • 42603 переглядiв