ukenru
d-tusk-zayaviv-pro-odnostaynist-z-m-pensom-schodo-tisnoyi-spivpratsi-yes-i-ssha

Д.Туск заявив про одностайність з М.Пенсом щодо тісної співпраці ЄС і США

 • 7102 переглядiв

КИЇВ. 20 лютого. УНН. Голова Європейської ради Дональд Туск заявив про одностайність з віце-президентом США Майком Пенсом щодо необхідності зберегти тісну співпрацю між Євросоюзом і Сполученими Штатами. Про це голова Євроради заявив за підсумками зустрічі у Брюсселі у понеділок, передає УНН з посиланням на прес-службу євроінституції.

"Я безпосередньо запитав віце-президента, чи він поділяє мою думку з трьох ключових питань: міжнародного порядку, безпеки і позиції нової американської адміністрації щодо ЄС", - зазначив Д.Туск після зустрічі.

Зі слів Д.Туска, він висловив своє переконання в тому, що "підтримання порядку, заснованого на нормах міжнародного права, де груба сила і егоїзм всього не визначають, лежить в інтересах Заходу". "І що підтримка цього порядку може бути реалізована лише через спільну, взаємну підтримку і рішучу політику західної спільноти в цілому... Посилаючись на деякі заяви, зроблені в Мюнхені всього два дні тому, я хотів би чітко сказати, що повідомлення про смерть Заходу були сильно перебільшені. Той, хто хоче зруйнувати цей порядок,.. повинен знати, що ми будемо як і раніше рішучі в обороні", - додав голова Євроради.

"По-друге, наша безпека заснована на НАТО і найтіснішій можливій трансатлантичній співпраці. Ми повинні працювати разом, щоб удосконалювати форми цієї співпраці. Деякі з них дійсно мають бути поліпшені. Але ми повинні також, на мою думку, сходитися в одному: ідея НАТО не є застарілою, так само як і цінності, які лежать в його основі не є застарілими. Давайте обговоримо все, починаючи з фінансових зобов'язань, - але лише для зміцнення нашої солідарності, а не для її послаблення", - зауважив він.

Також Д.Туск зазначив, що у ЄС розраховують, "як і завжди в минулому, на віддану і... однозначну підтримку Сполучених Штатів ідеї об'єднаної Європи".

"Світ був би... гіршим місцем, якби Європа не була об'єднана. Американці краще знають, яке велике значення має бути єдиними... В інтересах усіх нас запобігти розпаду Заходу. І, для нашого континенту, в цьому відношенні ми не винайдемо нічого кращого, ніж ЄС", - сказав голова Євроради.

З його слів, "у відповідь на ці три питання, я почув сьогодні від віце-президента Пенса три рази "так".

"Після такої позитивної заяви і європейці, і американці повинні просто практикувати те, що вони проповідують", - додав він.

Нагадаємо, голова дипломатії ЄС Ф.Могеріні і М.Пенс обмінялися думками з приводу України.

Українські Національні Новини

Новини Світу