chitkyi-syhnal-moskvi-i-pekinu-premier-finliandii-zaklykav-yes-pokazaty-shcho-vin-pidtrymuie-ukrainu

"Чіткий сигнал москві і Пекіну": прем'єр Фінляндії закликав ЄС показати, що він підтримує Україну

 • 35471 переглядiв

Прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо закликав ЄС вжити рішучих заходів на підтримку України, включаючи військову допомогу, великий бюджет ЄС для допомоги Україні та ясність щодо розширення ЄС. Він виступив проти будь-якого шантажу, зокрема, щодо позиції Угорщини у питанні України.

Прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо по прибуттю на саміт ЄС заявив, що не можна приймати жодного шантажу і що Євросоюз має показати, що він підтримує Україну, пише УНН з посиланням на Politico.

Те, що ми вирішуємо або що ми не вирішуємо, - це чіткий сигнал москві, Києву, Вашингтону та Пекіну

- сказав Орпо.

Як вказує The Guardian, прем'єр Фінляндії заявив, що саміт буде "дуже важливим".

"Тут нам потрібні сильні рішення. Ми маємо показати нашу єдність. В Україні складна ситуація, тому потрібні три рішення. По-перше, щодо EPF (Європейського фонду миру), нам потрібно багаторічне рішення щодо цього – їм потрібна швидка військова допомога. По-друге, нам потрібне рішення щодо (бюджету ЄС), 50-мільярдний інструмент для допомоги Україні. І по-третє, потрібне рішення про розширення. Нам потрібен чіткий сигнал усім державам, які хочуть бути членами Союзу, що ми готові до переговорів. І ми повинні вирішити почати переговори", - заявив Орпо.

Він також наголосив, що "загроза росії реальна – тому ми повинні розвивати нашу оборонну промисловість".

Орпо заявив, що готовий до переговорів і що обговорення триватимуть "стільки, скільки потрібно". Пріоритетом має бути "безпека та наше існування як надійного союзу", сказав він.

Щодо рішення Європейської комісії розблокувати фінансування Угорщини обсягом 10 мільярдів євро Орпо був суворий - так само, як прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан готовий накласти вето на переговори щодо вступу України до ЄС, зазначає Politico.

"Ми не можемо прийняти жодного шантажу, ми повинні разом знайти рішення", - сказав він. "Комісія має виконувати свою роботу та ретельно вирішувати, що вона робить. Але ми не можемо піти на будь-який компроміс у питаннях верховенства закону", - зазначив Орпо.

Нагадаємо

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан не виявив жодних ознак готовності йти на компроміс у питанні щодо вступу України до ЄС, прибувши на саміт у четвер вранці.

Юлія Шрамко

Політика

    Популярні

    Новини по темі