cherez-12-rokiv-pislya-yadernoyi-katastrofi-na-aes-fukusima-planuyut-skinuti-u-okean-stichni-vodi-stantsiyi

Через 12 років після ядерної катастрофи, на АЕС Фукусіма планують скинути у океан стічні води станції

 • 703042 переглядiв

КИЇВ. 15 лютого. УНН. Через 12 років після ядерної катастрофи, спричиненої сильним землетрусом та цунамі, робітники АЕС «Фукусіма» на північному сході Японії готуються скинути очищені стічні води в море. Про це УНН інформує з посиланням на Japan Today.

Оператор TEPCO каже, що вода була відфільтрована для видалення більшої частини радіоактивних елементів, і називає викид безпечним та необхідним, але усередині країни та за кордоном дії викликали опір.

Чому треба зливати воду?

Щодня на цьому об'єкті виробляється 100 000 літрів забрудненої води. Це поєднання ґрунтових вод, дощової води, що просочується на територію, та води, що використовується для охолодження.

Вода фільтрується для видалення більшості радіонуклідів, і станом на лютий на об'єкті зберігалося понад 1,32 мільйона тонн очищеної води. Це становить 96 відсотків ємності сховища, тому TEPCO прагне найближчим часом розпочати скидання води.

Згідно з планом, схваленим центральним урядом, очікується, що процес розпочнеться цієї весни чи літа.

Це безпечно?

TEPCO повідомляє, що кілька систем фільтрації, у тому числі на об'єкті ALPS, видаляють більшу частину з 62 радіоактивних елементів, що містяться у воді, включаючи цезій та стронцій, але тритій залишається.

Експерти кажуть, що тритій шкідливий для людини тільки у великих дозах, і TEPCO планує розбавити воду, щоб знизити рівень радіоактивності до 1500 бекерелів на літр, що набагато нижче національного стандарту безпеки в 60 000 бекерелів на літр.

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) заявило, що викид відповідає міжнародним стандартам і «не завдасть жодної шкоди навколишньому середовищу».

Сусідні країни, включаючи Китай та Південну Корею, а також групи активістів, такі як Грінпіс, та деякі місцеві жителі виступають категорично проти.

Як випускатиметься вода?

Оператор будує додаткові фільтраційні споруди на березі та кілометрову підводну трубу для скидання очищеної води протягом кількох десятиліть.

"Ми не плануємо скидати всю воду за один раз, це буде максимум 500 тонн на день із загальної кількості 1,37 мільйона тонн води, очищеної ALPS", - сказав офіційний представник TEPCO.

"Це займе від 30 до 40 років, час, необхідний для виведення станції з експлуатації".

Оператор обмежить рівень радіоактивності від скидання тритію на рівні 22 трильйонів бекерелів на рік, що є національним річним стандартом скидання стічних вод до аварії.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Протягом дня ворог обстріляв 4 громади Сумщини

     • 462241 переглядiв

    Сильний землетрус вразив Філіппіни

     • 1280229 переглядiв

    У Кенії розкопали одні з найстаріших кам'яних знарядь

     • 715493 переглядiв

    Зеленський поговорив із президентом Азербайджану: деталі

     • 515531 переглядiв