budivnytstvo-novoho-hazoprovodu-z-rosii-do-kytaiu-zupynyly-shchonaimenshe-na-dekilka-rokiv-zmi

Будівництво нового газопроводу з росії до Китаю зупинили щонайменше на декілька років - ЗМІ

 • 12497 переглядiв

Монголія не включила газопровід "Газпрому" до плану національного розвитку до 2028 року. Китай вимагає знизити ціну газу до 60 доларів за тисячу кубометрів, що вчетверо дешевше поточної ціни.

Проєкт президент рф володимира путіна про будівництво нового газопроводу та збільшення постачання газу до Китаю остаточно зупинили на невідомий термін. Про це пише The South China Morning Post, передає УНН.

Деталі

Видання пояснює, що Монголія, через яку мала пройти труба завдовжки 2,5 тисячі кілометрів, — не включила газопровід "Газпрому" до плану національного розвитку до 2028 року.

Раніше москва пропонувала Монголії окрім доходів від транзиту також отримувати газ із трубопроводу проєктною потужністю 50 млрд кубометрів на рік. Проте кремль не зміг домовитись з Китаєм - основним покупцем газу. 

Путін ще 2022 року запропонував Сі Цзіньпіну наростити закупівлі російського газу до 100 млрд кубометрів на рік, щоб замінити "Газпрому" втрачений європейський ринок. Але попри заяви про "стратегічне партнерство" без кордонів та поїздки путіна до Пекіна, голова КНР так і не дав "добро" на будівництво.

Як пише Financial Times, причиною цього стала ціна газу: Китай вимагає опустити її до внутрішньоросійського рівня, тобто близько 60 доларів за тисячу кубометрів. Це вчетверо дешевше, ніж російський газ коштує Китаю зараз: 260 доларів за тисячу кубів газопроводом "Сила Сибіру-1".

В ЄС прагнуть забезпечити транзит газу з росії через Україну після 2024 року - ЗМІ 04.07.24, 09:18

Нагадаємо

рф продаватиме газ Китаю за ціною майже на 30% дешевше, ніж до Європи, принаймні до 2027 року, згідно з прогнозом Міністерства економічного розвитку росії.

Володимир Омельченко

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    росія атакувала Херсон з безпілотника: поранено 34-річну жінку

     • 19469 переглядiв