ukenru
bosniyski-serbi-vidznachayut-den-derzhavnosti

Боснійські серби відзначають День державності

 • 20004 переглядiв

КИЇВ. 9 січня. УНН. Боснійські серби провели громадські урочистості, щоб відзначити національне свято своєї автономної Сербської Республіки з парадом збройних сил поліції, порушивши заборону вищого суду на вшанування пам'яті та санкції США, накладені цього тижня на їхнього лідера Мілорада Додіка. Про це пише УНН з посиланням на агенство Reuters.

9 січня 1992 року боснійські серби проголосили незалежність, що спричинило війну, в якій загинули 100 000 людей.

Деталі

У параді взяли участь понад 800 озброєних поліцейських, у тому числі представники антитерористичних підрозділів, жандармерії та кавалерії, які разом зі студентами, ветеранами та спортсменами пройшли вулицями найбільшого міста регіону Баня-Лука.

Натовпи глядачів і тих, хто марширував, махали сербськими прапорами. Співробітники спецпідрозділу міліції співали пісні про Сербську Республіку як державу християнської спадщини.

У центрі уваги була мілітаризована поліція, яка очолювала парад зі спеціально розробленими бойовими машинами.

"Немає свободи для сербського народу без держави", - заявив Додік, який зараз є сербським членом у тристоронньому міжетнічному президентстві Боснії, звертаючись до натовпу, який спостерігав за парадом.

Доповнення

Додік, проросійський націоналіст, неодноразово погрожував вивести сербських представників зі збройних сил, податкової та судової системи Боснії та створити окремі сербські інституції.

Минулої середи Сполучені Штати наклали на нього нові санкції за корупцію та загрозу стабільності та територіальній цілісності Боснії.

Дейтонська мирна угода, укладена за посередництва США в 1995 році, завершила етнічну війну в Боснії, розділивши балканську країну на два автономні регіони – Сербську Республіку та Федерацію, де переважають боснійці та хорвати.

Сепаратистська риторика Додіка останніх місяців підбадьорила сербських націоналістів, які в останні дні спровокували інциденти по всій Сербській Республіці, стріляючи в повітря біля мечетей під час молитви, публічно вихваляючи засуджених військових злочинців і погрожуючи своїм сусідам-мусульманам.

Українські Національні Новини

Новини Світу