“Відсутність контролю від держави, відсутність контролю від споживача, байдужість всіх учасників і попит на дешеву продукцію (навіть таке спостерігається), тобто спрацьовує мультиплікатор, іншого немає, і крайнього знайти важко. Але у будь-якому випадку позиція державних органів має бути чітка і зрозуміла, і як кажуть, непохитна у контролю якості.
Починати виправляти ситуацію треба із точок контролю, з менеджменту процесу, з його управління. Під управління потрібні кадри, а під кадри - мотивація. І це все завдання для управлінця”, - сказав він.
Нагадаємо, близько 60% м’ясної продукції зі свинини містить антибіотики.
Також, український ринок переповнений підробками органічної продукції.
За словами експерта М.Несміянова, контроль за постачальниками продуктів шкільного харчування здійснюється на дуже низькому рівні.
Нардеп С.Тригубенко з цього приводу зазначив, що припинити розквіт фальсифікату на ринку харчових продуктів без рейдів та перевірок неможливо.
За його словами, анонсовані пілотні проекти Держпродспоживслужби щодо боротьби з фальсифікатом щонайменше мають передбачати перевірки та рейди, однак керівництво служби пішло іншим шляхом, який навряд зможе змінити ситуацію на ринку харчової продукції.
“Боротися з фальсифікатом продуктів В.Лапа думає шляхом "відпрацювання механізму роботи зі зверненнями споживачів, моделі взаємодії всіх причетних і зацікавлених сторін, форми документів тощо“... Як на мене, то всього лишень про те, що нічого не зміниться, ніяких перевірок чи рейдів не буде... А все залишається, як і було: працюй собі "сірий“ ринок на здоров’я, поки на тебе не поскаржиться споживач, який отруївся неякісним товаром, а лише після цього всього у Держпрод застосують до всіх зацікавлених сторін "модель взаємодії“, - додав С.Тригубенко.