ukenru
bloomberg-u-yes-poperedili-scho-vimoga-putina-pro-rubli-za-gaz-prizvede-do-porushennya-sanktsiy

Bloomberg: у ЄС попередили, що вимога путіна про рублі за газ призведе до порушення санкцій

 • 136794 переглядiв

КИЇВ. 14 квітня. УНН. Європейський Союз попередив держави-члени, що вимога президента рф володимира путіна про те, щоб "недружні країни" фактично платили за російський газ у рублях, порушить санкції, введені блоком проти Москви після її вторгнення в Україну, повідомляє Bloomberg, пише УНН.

Деталі

Як вказано, Європейська комісія, виконавчий орган ЄС, представила аналіз указу путіна країнам-членам, за словами людини, знайомої із цим питанням. Оцінка Єврокомісії підвищує ставки для енергетичної безпеки Європи, оскільки путін пригрозив припинити постачання газу покупцям, які не дотримуються указу, відзначає видання.

Вимога путіна від 31 березня передбачає, що європейські покупці газу відкривають два рахунки, один в іноземній валюті, а інший у рублях, і що Газпромбанк нестиме відповідальність за конвертацію іноземної валюти в рублі та перерахування рублевого платежу Газпрому. Європейські уряди та компанії все ще не можуть зрозуміти, що означає указ у практичному плані. Німеччина була серед тих, хто заявив, що ЄС обійме єдину позицію.

Згідно з попереднім юридичним аналізом Єврокомісії, який вперше був опублікований раніше цього місяця, указ путіна істотно змінює процедуру і створює нову правову ситуацію, сказало джерело.

Новий процес передасть повний контроль російській державі через його центральний банк з точки зору того, коли угода буде завершена і в який момент покупця буде звільнено від зобов'язання, сказало джерело в аналізі. Це також дало б росії контроль за застосованим обмінним курсом, яким Москва могла б маніпулювати у своїх інтересах.

Аналіз попередив, що цей новий метод може призвести до нових витрат для покупця, оскільки угода повністю контролюватиметься росією, сказало джерело.

"Важливо зазначити, що цей механізм порушуватиме обмежувальні заходи, вжиті ЄС у відповідь на вторгнення Москви до України та застосовані до російського уряду, її центрального банку та їхніх довірених осіб. Цей процес може також вплинути на інші заборони на різні інструменти ринку, які можуть бути випущені Газпромбанком", - пише видання.

Більшість країн-членів заявили, що не платитимуть за газ у рублях. У середу Німеччина знову заявила, що виступає проти вимог росії.

Єврокомісія неодноразово заявляла, що узгоджені контракти повинні дотримуватися і майже всі вони прямо передбачають оплату в євро або доларах, і блок реагуватиме на будь-які спроби росії обійти санкції.

Але рішення про те, як платити за поставки, зрештою лежатиме на компаніях, які купують газ у росії, і вони опиняться в непростому становищі, оскільки європейським фірмам необхідно дотримуватись усіх діючих обмежувальних заходів.

Доповнення

Захід послідовно вводить санкції проти рф за її повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого.

31 березня путін підписав указ про продаж газу "недружнім країнам" тільки за рублі.

Українські Національні Новини

Економіка