blokada-na-kordoni-z-polshcheiu-v-profilnomu-komiteti-nazvaly-kompromisy-na-yaki-mozhe-pity-ukraina

Блокада на кордоні з Польщею: в профільному комітеті назвали компроміси, на які може піти Україна

 • 22307 переглядiв

Юлія Клименко припускає, що Україна може піти на компроміси в питаннях електронної черги та системи "Шлях", щоб зменшити напругу з польськими перевізниками на кордоні. На дипломатичному рівні тривають переговори щодо врегулювання блокади, яка вплинула на двосторонню торгівлю та відносини.

Україна може, зокрема, говорити про будь-які компроміси в системі "Шлях", в електронній черзі для припинення страйку польських перевізників. Таку думку висловила перший заступник голови комітету ВРУ з питань транспорту та інфраструктури Юлія Клименко під час брифінгу, передає кореспондент УНН.

"Польські перевізники мають п'ять основних вимог й деякі вимоги, я б сказала можуть бути виконані українською стороною. Це доступ до системи "Шлях", повернення порожніх європейських вантажівок без черги. На жаль електронна черга та система "Шлях" не є на 100% прозорою, що дратує наших європейських партнерів…Я вважаю, що ми можемо говорити про будь-які компроміси в системі "Шлях", в електронній черзі, окрема лінія для європейського транспорту, але ми не можемо говорити про один пункт – це повернення дозволів для наших перевізників

 - сказала Клименко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща пропонує Україні рішення для припинення страйку перевізників на кордоні

Вона зазначила, що переговори ведуться на дипломатичному рівні зі Словаччиною та Польщею.

"Це питання вирішується на рівні виконавчої влади і Європейські інституції повинні також втручатися не бюрократичними процедурами, а якимись більш ефективними інструментами", - розповіла Клименко

Доповнення

Рада ЄС розгляне блокування пунктів пропуску на польсько-українському кордоні.

Контекст

6 листопада польські перевізники розпочали фізичне блокування трьох з чотирьох найбільших прикордонних переходів на польсько-українському кордоні. Як українські, так і польські експортери, імпортери та перевізники вже зазнають збитків, так само страждають і взаємини між двома країнами, які ще не встигли відновитися після зернового конфлікту.

Страйкарі обіцяли пропускати певні види товарів на кордоні. Йдеться про гуманітарку й інші небезпечні вантажі, наприклад, паливо. Втім, відповідні особи фіксують порушення обіцянки, оскільки вищезгадані машини й надалі стоять в загальній черзі.

16 листопада словацькі перевізники провели попереджувальну акцію і на годину заблокували перетин кордону українським колегам, приєднавшись до аналогічної польської блокади. Перевізники заявили, що чекатимуть на реакцію упродовж семи днів, а в разі її відсутності погрожують повністю перекрити пункт пропуску "Вишнє Нємецьке - Ужгород".

Анна Мурашко

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Членство рф у Всесвітній федерації бадмінтону призупинено

     • 21934 переглядiв

    Контрабанди зброї з території України немає - Нацполіція

     • 21187 переглядiв

    ПС ЗСУ попередили про ракету у напрямку Кривого Рогу

     • 32289 переглядiв