ukenru
blinken-kitay-maye-vidpovidati-za-genotsid-uyguriv

Блінкен: Китай має відповідати за "геноцид" уйгурів

 • 316821 переглядiв

КИЇВ. 1 вересня. УНН. У четвер Сполучені Штати вітали доповідь Організації Об'єднаних Націй, в якій йшлося про те, що Китай вчинив злочини проти людяності в Сіньцзяні, заявив держсекретар Ентоні Блінкен, передає УНН.

Цитата

"Цей звіт посилює і підтверджує наше серйозне занепокоєння з приводу геноциду, що триває, і злочинів проти людяності, які влада КНР вчиняє проти уйгурів", - йдеться в заяві Блінкена, в якій він закликає Пекін нести відповідальність.

Деталі

Окремо, Білий дім закликав Китай негайно припинити "звірства" щодо уйгурів та інших етнічних меншин і закликав Пекін надати безперешкодний доступ до Сіньцзяну, пише Reuters.

Прессекретар Білого дому Карін Жан-П'єр заявила, що Сполучені Штати вітають доповідь голови ООН з прав людини, в якій йдеться про те, що "довільне та дискримінаційне затримання" Китаєм уйгурів та інших мусульман у Сіньцзяні може бути злочином проти людяності.

"Ми звернемося до Китаю із закликом негайно припинити ці злочини", - сказала вона журналістам, закликавши Китай надати незалежним слідчим повний та безперешкодний доступ до регіону.

Доповнення

Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет у середу опублікувала звіт, в якому йдеться, що "довільне та дискримінаційне затримання" Китаєм уйгурів та інших мусульман у західному китайському регіоні Сіньцзян може бути злочином проти людяності.

Китай рішуче заперечує будь-які порушення в Сіньцзяні і опублікував 131-сторінкову відповідь на 48-сторінковий звіт ООН, назвавши його "цілком незаконним і недійсним". Китайські офіційні особи спочатку заперечували існування будь-яких таборів для затриманих, але пізніше визнали, що уряд створив "центри професійної підготовки", необхідні для приборкання тероризму, сепаратизму та релігійного радикалізму в Сіньцзяні.

Українські Національні Новини

Новини Світу