bilshist-ukrayintsiv-vistupayut-za-zakriti-kordoni-vizi-z-rosiyeyu-opituvannya

Більшість українців виступають за закриті кордони, візи з росією: опитування

 • 635886 переглядiв

КИЇВ. 27 червня. УНН. Більшість українців (до 79%) хочуть мати закриті кордони, візовий контроль та митниці з росією, хоча ще до 2014 року опитувані хотіли бачити країни незалежними, але дружніми. Про це йдеться в результатах опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) з 26 травня по 5 червня 2023-го, передає УНН.

Деталі

У КМІС повідомили, що понад моніторингове запитання, якими українці бачать відносини України з росією, соціологи сталять протягом 15 років. Відтак, опрацьовуючи відповіді респондентів, фахівці додатково звернули увагу на дані, зібрані у лютому 2013-го (задовго до Революції Гідності та окупації Криму і частини Донбасу), у лютому 2022 року (до широкомасштабного вторгнення) та у липні того ж року (через декілька місяців після широкомасштабного вторгнення).

Соціологи зауважують, що перед Революцією Гідності переважна більшість українців (70%) хотіли бачити країни незалежними, але дружніми державами. І лише 15% наполягали на тому, що відносини мають бути як з іншими державами – із закритими кордонами, візами, митницями. За даними опитувань, досить істотна частка респондентів (12%) бажали навіть об’єднання в одну державу.

Повідомляється, що після окупації Криму і початку війни на Донбасі значно зросла частка тих, хто вважав, що відносини мають бути як з іншими державами (з 15% до 44%). Ще 48% все одно вважали, що країни мають лишатися дружніми, а частка тих, хто виступав за об’єднання знизилася до 5%.

Зрештою, після повномасштабного вторгнення частка опитаних, хто хоче мати закриті кордони, візи та митницю з росією, зросла до 79%. Соціологи інформують, що лише 10% зараз хотіли б, щоб країни були дружніми, і лише 1% хотів би об’єднання країн в одну.

Також зазначається, що до 2014 року у всіх регіонах України переважна більшість бачили країни дружніми з відкритими кордонами, без віз і митниць. Навіть перед широкомасштабним вторгненням, у 2022 році, лише у західних регіонах трохи більш ніж половина населення виступали за закриті кордони, візи і митниці. При цьому, 40% хотіли, щоб країни були дружніми. Станом на зараз, інформує КМІС, у всіх регіонах України переважна більшість населення хоче мати з росією закриті кордони, візи та митниці. Зокрема, серед жителів східних областей так вважають 75% респондентів, а серед жителів півдня – 73%.

Цитата

"Російська пропаганда може безкінечно говорити, що в Україні десятиліттями розвивалися "антиросійські"/"русофобські" настрої, і що дії росії з 2014 року були спрямовані проти цього. Проте дані всіх опитувань до 2014 року переконливо свідчили, що в різні роки 80-90% українців добре ставилися до росії та понад 90% добре ставилися до росіян...

Тому нинішні показники, які свідчать про відверте негативне ставлення до росії і простих росіян та бажання міцно "відгородитися", є саме наслідком агресії росії (а не навпаки)", - заявив виконавчий директор КМІС Антон Грушецький, додавши, що результати опитування також свідчать про "досягнення консенсусу у поглядах між мешканцями різних регіонів".

Довідка

Всеукраїнське опитування громадської думки "Омнібус" було проведене упродовж 26 травня-5 червня 2023 року методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (CATI). У опитуванні взяли участь 984 громадян України у віці 18 років і старше, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим).

До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року (АР Крим, м. Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей), а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року. Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки не перевищувала 3,4% для показників, близьких до 50%, 3,0% для показників, близьких до 25%, 2,1% - для показників, близьких до 10%, 1,5% - для показників, близьких до 5%.

Нагадаємо

Абсолютна більшість українців (84%) продовжує виступати проти будь-яких територіальних поступок росії для якнайшвидшого припинення війни.

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Сили оборони Півдня анонсували хороші результати з фронту

     • 1839899 переглядiв