ukenru
bezplatnikh-skriningiv-narechenikh-na-torch-infektsiyi-ne-bude-moz-vvazhaye-yikh-nedotsilnimi

Безплатних скринінгів наречених на TORCH-інфекції не буде: МОЗ вважає їх недоцільними

 • 24470 переглядiв

КИЇВ. 23 грудня. УНН. Міністерство з питань охорони здоров'я вважає недоцільною пропозицію уряду безплатно перевіряти на TORCH-інфекцію осіб, які подали заяву про реєстрацію шлюбу. Про це МОЗ повідомив УНН у відповідь на інформаційний запит.

Зазначимо, що у травні в Мінсоцполітики заявили, що під час подання заяв на реєстрацію шлюбів в РАЦС молоді пари будуть отримувати направлення на добровільне і безплатне обстеження TORCH-інфекції.

Такий пілотний проект мав запрацювати із 2019 року, про що свідчить відповідна постанова Кабміну (№ 427).

Натомість, у МОЗ виступили проти такої пропозиції уряду.

"Міністерством опрацьовано питання безоплатного проведення добровільного медичного обстеження осіб, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, зокрема, на TORCH-інфекцію з метою попередження народження дітей з вродженими вадами розвитку.

За висновками опрацювання зазначений захід визнано недоцільним, про що було повідомлено Міністерство соціальної політики України, як головного розробника зазначеної постанови, з проханням внесення відповідних змін. Також щодо цього питання було повідомлено Кабінет міністрів України", - повідомили у МОЗ.

У відомстві уточнили, що наразі готуються зміни до постанови КМУ № 427, аби норму про безплатне обстеження на TORCH-інфекцію замінити на "впровадження розширеного неонатального скринінгу новонароджених в Україні з метою виявлення новонароджених дітей, які мають вроджені або спадкові захворювання".

Нагадаємо, у червні заступник міністра соціальної політики Олександра Чуркіна наголошувала на важливості впровадження безплатних скринінгів на TORCH-інфекцію.

Така процедура вже навіть була внесена до Держаної соціальної програми "Національний план дій з реалізації Конвенції ООН про права дитини".

Українські Національні Новини

Політика