banky-zafiksuvaly-pryplyv-koshtiv-kliientiv-ta-ochikuiut-prodovzhennia-tsoho-trendu-nbu

Банки зафіксували приплив коштів клієнтів та очікують продовження цього тренду - НБУ

 • 17626 переглядiв

У II кварталі значно збільшився обсяг коштів населення та бізнесу в банках. НБУ очікує подальше зростання депозитів, зниження вартості фондування та частки валютних вкладів.

Обсяг коштів населення та бізнесу в банках у ІІ кварталі значно зріс і банки очікують на його подальше зростання в наступному кварталі. Про це свідчать результати щоквартального Опитування про банківське фондування, передає УНН із посиланням на НБУ.

У Нацбанку також оприлюднили чотири цікавих висновки:

1. У ІІ кварталі зріс обсяг коштів як домогосподарств і корпорацій, так і оптового фондування.

Фінустанови прогнозують, що зростання зберігатиметься й надалі, крім оптового фондування, обсяги якого зменшаться.

2️. Середня вартість фондування в ІІ кварталі продовжувала знижуватися. Про це повідомила найбільша частка респондентів за всю історію опитувань з ІІ кварталу 2021 року.

НБУ в межах валютної лібералізації має пом'якшити заборону на конвертування валютних кредитів для бізнесу - експерт29.07.24, 14:49

Зменшення триватиме й в наступному кварталі.

3️. Частка фондування у валюті знизилася й, за очікуваннями банків, знижуватиметься надалі.

Строковість фондування дещо скорочувалася третій квартал поспіль, водночас у ІІ кварталі про це повідомила менша, ніж раніше, кількість фінустанов.

4️. Загальний обсяг капіталу банків за останні 12 місяців збільшився. Три чверті опитаних очікують на збереження такої тенденції.

Прибутковість залишається визначальним чинником збільшення обсягу капіталу в найближчому майбутньому.

Довідково

Опитування про банківське фондування проводилося з 17 червня до 8 липня 2024 року серед менеджерів банків, відповідальних за управління пасивами. Відповіді надали 26 фінансових установ, їх частка в загальному обсязі активів банківської системи становить 96%. Результати опитування відображають думку респондентів і не є оцінками чи прогнозами Національного банку України. Опитування стосовно очікувань у ІV кварталі 2024 року буде опубліковане в жовтні.

Популярні

Новини по темі

Ворог пообіді обстріляв житлові квартали Херсона

 • 31505 переглядiв

Кіберфахівці ГУР атакували центробанк рф - джерело

 • 29901 переглядiв