ukenru
banki-v-ukrayini-zbilshili-pributki-u-4-4-raza

Банки в Україні збільшили прибутки у 4,4 раза

 • 14421 переглядiв

КИЇВ. 31 жовтня. УНН. Прибуток банківської системи за дев’ять місяців 2019 року збільшився у 4,4 рази - до 48,4 млрд грн. Про це УНН повідомляє з посиланням на пресслужбу НБУ.

"У січні-вересні 2019 року платоспроможні банки отримали 48,35 млрд грн чистого прибутку, що в 4,4 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року", - повідомили у регуляторі.

За підсумками трьох кварталів 2018 року банківська система, як зазначається, отримала чистий прибуток у розмірі 10,9 млрд грн.

Прибуток за 9 місяців був сформований здебільшого ПриватБанком (27,4 млрд грн) та групою банків із західним іноземним капіталом (12,8 млрд грн).

"Загалом доходи банків за дев’ять місяців поточного року зросли на 28% до 184 млрд грн, витрати – на 2% до 135,6 млрд грн. Високу динаміку доходів банків визначило зростання чистих процентного та комісійного доходів банків – на 18% до 59,5 млрд грн та на 14% до 32,3 млрд грн відповідно завдяки стрімкому розвитку споживчого кредитування та безготівкових операцій із населенням", - додали у Нацбанку.

Крім того повідомляється, що високі показники сектору зумовлені суттєвим прибутком від торгових операцій державних банків, зокрема від валютної переоцінки.

"Загалом позитивний результат усіх банків від переоцінки та від операцій купівлі-продажу сягнув 14,8 млрд грн, за аналогічний період 2018 року – мав від’ємне значення (-2,2 млрд грн)", - зазначили у регуляторі.

Також вказано, що обсяг відрахувань банками у резерви скоротився у 2,4 рази – з 19,9 млрд грн за 9 місяців 2018 року до 8,3 млрд грн за 9 місяців 2019 року.

“Розпочатий Національним банком цикл зниження ставок позитивно впливатиме на прибутковість банків. За відсутності інформаційних та юридичних атак на банки вартість фондування знижується, а високий попит на кредити з боку населення забезпечує високу прибутковість у роздрібному сегменті. Темпи зростання депозитів залишаються достатніми для підтримки кредитування. Загалом ми очікуємо, що в середньостроковій перспективі прибутковість банків дещо послабиться, але залишатиметься на достатньому рівні для збереження інтересу з боку інвесторів”, – зазначила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

Нагадаємо, у 2018 році прибуток банківської системи сягнув історичного максимуму

Українські Національні Новини

Економіка