arktychnyi-sph-prodovzhuie-buty-osnovnym-rosiiskym-vykopnym-palyvom-yake-kupuie-yes

Арктичний СПГ продовжує бути основним російським викопним паливом, яке купує ЄС

 • 41684 переглядiв

Незважаючи на повномасштабне вторгнення рф в Україну, європейські країни продовжують імпортувати російський арктичний скраплений природний газ (СПГ) на рекордних рівнях, про що свідчить новий звіт Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA) та коаліції Business4Ukraine. Про це пише High North News, передає УНН.

Деталі

ЄС досі не вводив жодних санкцій щодо імпорту СПГ, тому імпорт скрапленого природного газу (СПГ) країнами континенту продовжує тривати. Згідно з інформацією нового звіту, ЄС залишається пунктом призначення для 50% російського експорту СПГ, який щомісяця надсилає до рф понад 1 мільярд доларів.

СПГ був основним видом викопного палива, закупленого ЄС у Росії в січні-листопаді 2023 року. (…) Росія відчула сплеск доходів від експорту СПГ, особливо тому, що її скраплений природний газ залишається без санкцій ЄС. З грудня 2022 року до жовтня 2023 року половина російського експорту СПГ на загальну суму 8,3 млрд євро була спрямована на ринок ЄС

- наголошується в аналізі.

Слід зазначити, що ЄС також сприяє перевалці російського СПГ покупцям за межами європейського континенту. Понад 20% ямальського СПГ проходить через термінали в Європі, де його перевантажують зі спеціалізованих суден, здатних переносити кригу, на звичайні СПГ-танкери для подальшого транспортування.

Ключовим вузлом є порт Zeebrugge, де компанія Fluxys, оператор газотранспортної системи, управляє терміналом регазифікації та зберігання. У 2015 році компанія підписала довгострокову угоду про зберігання газу до 2035 року з "Новатек". Угода дозволяє приймати до 8 млн тонн СПГ, що становить близько 105 партій, через цей об'єкт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гаяні вважають план Венесуели щодо регіону Ессекібо "неминучою загрозою" для країни і світу

Держави-члени ЄС повинні негайно заборонити перевалку російського СПГ у своїх портах, який далі прямує до місць призначення за межами ЄС. Росія залежить від цих портів для логістики та зберігання СПГ, який прямує до країн, що не входять до ЄС

- наголошують автори звіту.

Поступове припинення перевалки російського СПГ видається легким завданням, оскільки це ускладнить експорт СПГ з Росії, не впливаючи при цьому на енергетичну безпеку ЄС. США нещодавно оголосили про санкції, спрямовані на обмеження російських зусиль з перевалки, але, за словами офіційних осіб ЄС, блок наразі не планує слідувати їхньому прикладу.

Нагадаємо

ЄС збирається надати країнам-членам блоку повноваження припинити імпорт газу з Росії та Білорусі.

Раніше УНН повідомляв, що відповідно до інформації POLITICO, нових заходів, спрямованих проти російського скрапленого природного газу не передбачалося.

Ігор Тележніков

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    VIP-казино Billionaire знову відкриває свої двері для гостей

     • 35312 переглядiв

    Мера Сум відсторонено від посади ще на два місяці

     • 34118 переглядiв