ukenru
ap-zelenskiy-vidchuv-tisk-trampa-sche-pered-vstupom-na-posadu

AP: Зеленський відчув тиск Трампа ще перед вступом на посаду

 • 14992 переглядiв

КИЇВ. 24 жовтня. УНН. Більш ніж за два місяці до телефонної розмови, після якої в США почалося розслідування щодо імпічменту президента Дональда Трампа, новообраний український лідер вже був занепокоєний через тиск з боку президента США щодо розслідування стосовно його конкурента-демократа Джо Байдена. Про це з посиланням на джерела повідомляє Associated Press, передає УНН.

"Володимир Зеленський зібрав невелику групу радників 7 травня у Києві на зустріч, яка повинна була бути присвячена енергетичним питанням. Замість цього група провела більшу частину тригодинної дискусії, говорячи про те, як лавірувати щодо наполегливості Трампа і його особистого адвоката Руді Джуліані стосовно проведення розслідування і як уникнути того, щоб бути замішаним (в тему - ред.) американських виборів", - пише видання з посиланням на слова трьох осіб, знайомих з подробицями зустрічі.

Як повідомляється, зустріч відбулася до інавгурації Зеленського, але приблизно через два тижні після того, як Трамп подзвонив, щоб привітати його в ніч після президентських виборів в Україні 21 квітня.

"Усі деталі того, що два лідери обговорювали під час того телефонної розмови в пасхальну неділю, ніколи не були оприлюднені, і неясно, чи явноТрамп просив розслідувати справу Байденів", - зазначило видання.

Відзначається, що "в спогадах трьох людей про те, чи посилався Зеленський на перший дзвінок з Трампом як на джерело його занепокоєння, є відмінності". "Але всі їхні повідомлення свідчать, що обраний президент України насторожено ставився до того, що Трамп наполягав на розслідуванні справи колишнього віце-президента і ділових відносин його сина Хантера", - пише видання.

"У будь-якому випадку, новообраний лідер країни... рано дізнався, що життєво важлива військова підтримка може залежати від того, чи хоче він вибрати сторону в американській політичній боротьбі", - йдеться в статті.

Зазначено, що у зустрічі 7 травня, зокрема, взяли участь двоє його головних помічників, Андрій Єрмак і Андрій Богдан. Також, як повідомляється, там перебували голова Нафтогазу Андрій Коболєв і Амос Хохштайн, американець, який входить до наглядової ради української компанії. Хохштайн - колишній дипломат, який консультував Байдена з питань України при адміністрації Обами, сказано у статті.

Офіс Зеленського у Києві в середу не відповідав на повідомлення з проханням прокоментувати. Білий дім не став коментувати, чи вимагав Трамп розслідування під час телефонної розмови 21 квітня, пише видання.

Як повідомляв УНН, раніше в американських ЗМІ з посиланням на інформатора з’явилась інформація про те, що Трамп міг порушити правила нацбезпеки під час розмови з Президентом України Володимиром Зеленським у липні, спробувавши тиснути на українську владу щодо розслідування справи сина свого конкурента на виборах 2020 року Джо Байдена.

Спікер Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі оголосила на підставі таких підозр про початок процедури імпічменту Трампа.

25 вересня Білий дім оприлюднив розшифровку липневої розмови Трампа і Зеленського.

Українські Національні Новини

Політика