antarktichniy-lid-dosyag-rekordno-nizkogo-rivnya-v-sichni-klimatichniy-monitoring

Антарктичний лід досяг рекордно низького рівня в січні - кліматичний моніторинг

 • 843090 переглядiв

КИЇВ. 8 лютого. УНН. Площа Антарктичного океану, вкрита льодом, була найнижчою за всю історію спостережень у січні, піддаючи Землю ще більшому нагріванню планети, інформує УНН.

Деталі

Минулий місяць також став третім теплим січнем за всю історію спостережень у Європі, за даними кліматичного монітора Європейського союзу Copernicus, температура в день Нового року досягла рекордних максимумів у деяких частинах континенту.

Танення морського льоду не помітно впливає на рівень моря, тому що лід вже знаходиться в океанській воді. Але це проблематично, оскільки допомагає прискорити глобальне потепління, коли білий морський лід, який відбиває до 90 відсотків сонячної енергії назад у космос, замінюється темним незамерзаючим морем, натомість вода поглинає такий самий відсоток сонячного тепла.

У глобальному масштабі минулий рік був п'ятим чи шостим найтеплішим за всю історію спостережень, незважаючи на холодний вплив природної погоди Ла-Нінья.

В Copernicus заявили, що в більшій частині Європи температура минулого місяця була вищою за середню, у тому числі на Балканах і в Східній Європі, "де в день Нового року було рекордно тепло". В інших місцях вищі температури були також зареєстровані на сході США, Канаді та Мексиці.

"Ці екстремальні температури залишаються відчутною ознакою наслідків зміни клімату для багатьох регіонів і можуть розглядатися як додаткове попередження про майбутні екстремальні явища", - заявила представник Copernicus Саманта Берджесс.

Однак у Сибіру, Афганістані, Пакистані та Австралії температура була нижчою за середню.

Протяжність антарктичного морського льоду була на 31 відсоток нижчою за середній і значно нижчим за попередній рекорд січня. За інформацією Copernicus, концентрація морського льоду нижче середньої була також відзначена в Арктиці, де вона була на чотири відсотки нижче середньої, що є третім найнижчим показником за січень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Завбільшки як Лондон: в Антарктиді відколовся величезний айсберг

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі