amku-vimagaye-vid-minenergo-rivnikh-mozhlivostey-dlya-pokuptsiv-elektroenergiyi

АМКУ вимагає від Міненерго рівних можливостей для покупців електроенергії

 • 18635 переглядiв

КИЇВ. 4 лютого. УНН. Антимонопольний комітет України схвалив обов’язкові для розгляду рекомендації Міністерству енергетики. Вони покликані унеможливити спотворення конкуренції. Про це повідомляє УНН з посиланням на пресслужбу АМКУ.

Цитата

“Антимонопольний комітет України на сьогоднішньому засідання схвалив обов’язкові для розгляду рекомендації Міністерству енергетики України. Реалізація запропонованих Комітетом принципів унеможливить спотворення конкуренції та забезпечить усунення штучних бар’єрів для покупців електричної енергії у державної генерації”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що останнім часом енерготрейдери постали перед серйозною проблемою – вони не можуть купити достатню кількість електричної енергії на аукціонах, оскільки продавці відмовляють у продажу, очікуючи на більш крупного покупця, незалежно від запропонованої ціни, що призводить до спотворення конкуренції.

Деталі

Міністерство енергетики має розробити зміни до Регламенту, які мають відповідати трьом простим вимогам:

- Обов’язок учасників торгів (продавців) при прийнятті зустрічної пропозиції керуватися принципом економічної доцільності (максимальної цінової вигоди), приймаючи зустрічні пропозиції за цінами від найбільшої до найменшої.

- Унеможливлення прийняття учасником торгів (продавцем) зустрічної пропозиції, запропонована ціна за якою є меншою за ціну за 1 МВт-год/коефіцієнт, визначену у зустрічній пропозиції іншого покупця, яка не була знята (видалена) на момент прийняття зустрічної пропозиції.

- Обов’язок учасників торгів (продавців) вживати заходи щодо можливого об’єднання лотів в пакети лотів та коригування кількості лотів в пакеті лотів виключно за умови дотримання обмежень, зазначених у пунктах 1 та 2.

Тарифна криза

З 1 січня 2021 року в Україні значно зросли тарифи на комуналку, при чому - як за світло, так і за газ. Це обурило громадян, які масово почали влаштовувати акції протесту. 

Так, з початку року було скасовано пільговий тариф в 90 коп/КВт-год для населення на перші 100 кВт-год електроенергії і встановлено єдиний тариф на рівні 1,68 грн/кВт-год. Постанова Кабміну, якою підвищується ціна, ухвалена нібито з метою уникнення стрімкого зростання тарифу для населення із січня 2021 року, так пояснили у Міненерго. 

Наразі питання "вирішили" компенсаціями - українцям роздадуть 1,4 млрд грн з держбюджету, але не всім, а лише окремим категоріям населення. 

Слід додати, що 2020 року у своєму звіті Європейська комісія вказала, що ціни на електроенергію в Україні майже на 38% вищі від середньої вартості у країнах Європи. За цим показником Україна опинилася поряд з такими країнами як Греція, Мальта, Болгарія, Угорщина та Польща, де ціни на електроенергію найвищі в Європі.

Варто додати, що ще в грудні 2019 року Президент України Володимир Зеленський анонсував зниження тарифів для людей на майже 50%.

Українські Національні Новини

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    Українці у січні продовжували скуповувати валюту

     • 19731 переглядiв