28-lypnia-vsesvitnii-den-borotby-z-hepatytom-den-pratsivnykiv-torhivli-ukrainy

28 липня: Всесвітній день боротьби з гепатитом, День працівників торгівлі України

 • 23006 переглядiв

28 липня 1925 року народився американський лікар Барух Самуель Бламберг, який згодом відкрив вірус гепатиту В, і у 1976 році отримав за це Нобелівську премію з медицини.

Сьогодні, 28 липня, у багатьох країнах світу відбуваються заходи з нагоди Всесвітнього дня боротьби з гепатитом. Подія була започаткована Всесвітньою організацією охорони здоров’я у 2011 році, пише УНН.

Дата обрана не випадково. Саме 28 липня 1925 року народився американський лікар Барух Самуель Бламберг, який згодом відкрив вірус гепатиту В, і у 1976 році отримав за це Нобелівську премію з медицини.

За даними ВООЗ більше ніж 2 мільярди людей у світі протягом свого життя інфіковані вірусним гепатитом В та біля 450 мільйонів є хронічними носіями цього вірусу. Щорічно від гепатиту В та його наслідків в світі помирають більше 2 млн. людей.

На вірусний гепатит С в світі страждають понад 170 мільйонів осіб, що складає більше 3% населення планети та в 5 разів перевищує кількість хворих на ВІЛ-інфекцію. В розвинених країнах гепатит С є відповідальним за 20% гострого гепатиту, 70% хронічного гепатиту, 40% некомпенсованого цирозу печінки.

При цьому, лише 9% людей із хронічним вірусом гепатиту B і 20% з інфікованих вірусним гепатитом C знають про свій діагноз.

В Україні близько 1,3 мільйони осіб хворіють на вірусний гепатит С, майже 600 тисяч — на вірусний гепатит В.

Важливою протидією гепатитам є вакцинація. Є вакцина від гепатиту А (жовтухи), вакцина від гепатиту В також захищає і від гепатиту D. У Китаї розробили вакцину проти гепатиту Е, однак її поки що немає у широкому доступі. Вакцини проти гепатиту С поки що не існує.

В Україні сьогодні, в останню неділю липня, своє професійне свято відзначають усі працівники сфери торгівлі. Подія була започаткована у 1995 році указом президента.

На території сучасної України торгівля почала активно розвиватися за часів Київської Русі. Тоді ж почали налагоджуватися зовнішньоекономічні зв’язки. Зокрема, Києві, Чернігові, Переяславі й інших містах були цілі райони, де мешкали іноземні купці із Західної Європи, Скандинавії та країн Сходу. Українські купці, натомість, мали місця постійної дислокації та збуту товарів в інших країнах.

Основними експортними товарами Київської Русі були віск, лляне полотно, шкіра, вироби зі срібла та бронзи. Іноземні купці привозили на наші землі дорогі тканини, прянощі, золоті прикраси, дорогоцінне каміння, зброю, вина та коней.

За церковним календарем сьогодні День пам’яті святих апостолів від 70-ти Прохора, Никанора, Тимона і Пармена.

Вони проповідували віру у Господа в багатьох землях, чимало людей навернули у християнство. Усі прийняли мученицьку смерть від рук язичників.

Іменини 28 липня святкують Прохор, Тимур, Роман, Анастасія, Антоніна, Ірина.

Популярні

Новини по темі

У Харкові знайшли зниклу 12-річну дівчину

 • 18765 переглядiв